Bischoff – Extra

Er is  nog meer te vertellen over Bischoff. Eén van mijn zegslieden vertelde dat de winkel tussen de middag van half één tot 2 uur dicht ging, op slot, iets wat we ons tegenwoordig niet meer kunnen voorstellen. Alle winkels gingen toen tussen de middag dicht en zo kon men thuis warm eten.

Deze mevrouw was één van de mensen die reageerden op de foto van het personeel van Bischoff. Ze begon als 15-jarige in 1950 op de afdeling Centraal Magazijn met als chef dhr. Bank. De eerste dag heeft ze alleen maar achter een telmachine gezeten, voor zover ze zich dat kan herinneren. Op de afdeling zaten 8 mensen. Later maakte ze promotie naar de Order afdeling die zij samen met haar chef dhr. Coret bevolkte. Op deze afdeling kwamen de orders binnen die vanuit de filialen werden aangevraagd.

De dames van Bischoff met de namen:

Vlnr. Achterste rij. Marie Vergouw, Mien Baijards, Daisy Vens, Aagje de Wilde, Lena Kapteijn, Aafje Veldhuijs, Neeltje de Zaaijer, Cor Hazenbroek, Trien Mandjes, Marie Kleiman en Riek de Haas. Rijtje daaronder: Marie Cluwen, Sientje Ploeger, Trien Prinsze, cheffin Guurtje Brinkkemper, Plonia (appolonia) Baijards en Jo Blokland. De twee onde vloer zijn: Jo van Leeuwen en Annet Reijnders.

Bischoff was een groot pand. Het bevatte alle afdelingen en kantoren. De personeelsingang was in de Stationsstraat. Op de eerste etage zat de dames- en herenafdeling. Op de tweede etage zat de meubelafdeling. Het magazijn zat op de derde etage. Op elke etage zat ook kantoorpersoneel bijvoorbeeld op de eerste etage zat ook de directie en secretariaat en de telefoniste Annie Stolk.

De firma Bischoff had een heel hiërarchische opbouw, voor alles was een chef en daar weer een chef boven en boven alle chefs weer een boven-chef, dhr. Koopman, een statige man. De bedrijfsleider was dhr. W. Lepelaers, die maakte naderhand promotie naar Vlissingen. In zijn plaatst kwam juffrouw Varenbrink, uit Deventer, die met haar moeder op de Prins Hendrikkade woonde.

In de winkel zelf waren verschillende afdelingen, eilandjes voor bijv. Babygoed, Stoffen, Kousen en Sokken of Kleingoed, elk een eigen toonbank. Ook had je een aparte toonbank voor kleingoed; dat zijn knopen, ritsen en ander klein spul. In de winkel was ook nog een ladder-ophaalster present. Nylons waren nog duur; f 7,50 per paar en een ladder ophalen kostte 10 of 15 cent. En dan de beroemde lift met, in de hoogtijdagen, een liftboy of girl. Ik heb ook nog gehoord dat er een folière was, tussen de trappen.

Dan heb ik nog een foto gevonden die duidt erop dat er ook feest gevierd werd bij Bischoff. Dit zijn de deelnemers aan de revue.

De namen zijn bovenaan vlnr.:

Annie van Oerle, Annie van der Linden, onbekend, Aad van der Kraan, Do de Bruijn. Phiilipina Grimbergen, Emmy de Graaf, Miep Praat en Joop Doeve. Drie in het hoekje rechtsboven zijn: Agaath Kalkman, Lenie Lange en George Grein.

Tweede rij: Maria van Wensveen, Antoon Grimbergen, Annie Slop, Frits Wickenhagen, Karel Sturk en Gerard Wilkens. Derde rij van 4 meisjes: Suze Happe (met bril), Maartje van Dijk, Aafje de Boer en Lena Scheepbouwer.

Onderste rij: Toos Teelen, Annie Dekker, Tine de Grand, Annie Blank, Tini Tambach en Annie Stange en naast Anniet zit Gerard de Leeuw.

 

Ruud Meijns