Boekbespreking

 De Familie Drukker en de tragiek van Joods Alkmaar

Auteur: Jan van Baar

Abraham Drukker werd in Zaandam geboren op 13 september 1895. Zijn ouders, vader Emanuel Drukker en zijn moeder Marianne van Thijn trouwen in 1882 en vestigden zich op Westzijde 286 waar Emanuel een winkel in galanterieën dreef.

Er werd nogal verhuisd in Zaandam want na de Westzijde woonde men in Wijk B 165 en als laatste op de Zuiddijk 15 waar men meubelen en souvenirs verkocht en waar later juwelier van Zijp z’n winkel had.

Vader Emanuel overleed op 52-jarige leeftijd en liet vrouw en Bram van 11 jaar achter. Ze hebben nog lang op Zuiddijk 15 gewoond want in 1915 verhuisden Bram met zijn moeder naar Gedempte Gracht 56 en trokken in bij zijn oudere broer Jacob die daar een orthopedische schoenmakerij had. Over Bram zijn scholing is weinig bekend. Wel is iets bekend over de militaire keuring in 1914 en zijn dienstplicht die in 1915 begon. Na zijn dienstplicht vertrekken hij en zijn moeder van de Gedempte Gracht naar Schagen, Laagzijde B 88 waar de 23 jarige Abraham Drukker zich als koopman laat registreren.

De Laagzijde in Schagen

In hetzelfde Schagen woonde ook de weduwe Sara Cohen-Groen met haar dochter Juliette aan de Laagzijde waar ook Bram en zijn moeder woonden. De twee raken bevriend en trouwen in 1921 en in 1929 wordt hun dochter Marjan geboren.

Na een eerste poging met een zaak in de electrotechniek volgt Abraham Drukker zijn  zwager Levie Cohen in de zakkenhandel. De zaken gaan goed want naast Schagen vestigen zij zich ook in Alkmaar. In 1921 wordt Bram officieel zakenpartner in de zaak.

Het gaat de familie Drukker voor de wind, dochter Marjan doet het goed, een zonnige toekomst ligt voor hen in het verschiet. Over dat alles komt langzaam, maar onafwendbaar eind jaren dertig een donkerte van angst en onderdrukking te hangen. Schrijver van Baar weet dat in dit boek voortreffelijk aan te tonen hoe de greep van de bezetter steeds verder wordt versterkt en mensen tot wanhoop brengt.

Het verhaal van de familie Drukker en van vele andere Joodse inwoners van Alkmaar wordt uitvoerig beschreven. Maar van Baar heeft door het uitvoerig onderzoek naar de slachtoffers ook aandacht voor de handlangers, de omstanders en de profiteurs die er ook waren. Ook aandacht voor de gevolgen voor een samenleving als die in Alkmaar in die periode bestond.

We hebben aandacht aan het boek willen geven omdat Abraham Drukker een geboren Zaandammer was, maar ook omdat dit voortreffelijke boek weer eens met deze verschrikkelijke episode uit de Nederlandse geschiedenis ons de gevolgen van discriminatie en haat laat zien.

Abraham Drukker met zijn dochter Marjan aan de hand bij aankomst van een schip uit de Zaanstreek met een lading zakken.

 

De Familie Drukker en de tragiek van Joods Alkmaar.
Auteur: Jan van Baar.
Een uitgave van de Stichting Alkmaarse Historische Publicaties
In samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar.
ISBN: 978-90-821307-3-7
272 bladzijden en uitvoerig geïllustreerd