Bibliotheek Historisch Zaandam
 → 
 →  [Boeknummer 0455]
 

 
 

 
 

 

Uitgebreid zoeken
Boeknummer : 0455
 
Titel : Zaanstreek in bezettingsjaren
Subtitel :
 
Auteur(s) : W.Swart
Verschijningsjaar : 1980
Beschrijving : aanstreek in bezettingsjaren geeft een overzichtelijk beeld van de periode 1940-1945 in de Zaanstreek. In 23 artikelen gaat Swart in op gebeurtenissen in de periode 1940-1945. Hij start met de inval van de Duitsers in Nederland op 10 mei 1940 en eindigt met de bevrijding op 5 mei 1945. In de daartussen liggende 21 artikelen snijdt Swart onderwerpen aan zoals: de NSB die geen grip krijgt op de Zaanse arbeiders, de winterhulp, de februaristaking op 25 en 26 februari 1941 en de reactie van de Duitsers hierop, de Zaandamse joden die als eersten naar Amsterdam werden verdreven, de brandstichting in het arbeidsbureau in Zaandam, burgemeesters en hun opstelling richting de Duitsers, verzet, honger en verraad.

Veel personen, heel veel personen, noemt hij met naam en toenaam.Voor Zaankanters zullen de gebeurtenissen en personen zeker een blik van herkenning opleveren. Enkele namen zijn: Walraven van Hall, de bankier van het verzet, familie Bark die hun op 7 januari 1941 geboren dochter Irene Beatrix noemde, de leraar Jambroes van het Zaanlands lyceum, mevrouw Pel-Groot die een zes weken “oude”¯joodse baby in het voorjaar 1942 in huis nam.

Het boek is geschreven in een persoonlijke stijl (journalisten eigen!). Ik krijg als lezer sterk de indruk dat de schrijver er zelf bij is geweest en de mensen zelf heeft gekend. Wim Swart is in 1929 geboren in Zaandam en was bij de bevrijding 15 jaar oud. Hij kan de mensen dus daadwerkelijk hebben gekend en de gebeurtenissen van dichtbij hebben mee gemaakt. (Bron: HVHKZ)
 
Medium : Boek
Aantal exemplaren :
Rubriek :
Uitgever : De Typhoon Dagblad voor de Zaanstreek
Aantal pagina's :
Formaat : 11 x 20
Druk :
ISBN :
Soort uitgave : Pocketboekje
Fotograaf :
 
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande publicatie?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 23 november 2020