Vereniging Historisch Zaandam Bibliotheek Historisch Zaandam Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Biografie   (in veld: Rubriek)     

Aantal gevonden publicaties : 8   (uit: 886)


Uitgebreid zoeken

Klik op publicatie voor vergroting en meer informatie

1. Boeknummer: 0044  
Van Leeghwater tot Zaankanter
Biografie -- Kroniek van mijn jeugd, periode 1950-1967           (1999-06)    [Klaas Abraham Knaap]
In oktober 1999 volgde de uitgave van het boek, 'VAN LEEGHWATER TOT ZAANKANTER'. Na zijn debuut met de streekroman 'VERBOND MET DE WIND' in 1986, beschrijft Klaas Abraham Knaap in zijn tweede boek z'n jeugd in Koog aan de Zaan. In kort bestek gaat hij in op de stamboom van Jan Adriaanszoon Leeghwater, waarin de familie staat vermeld bij de Zaanse afstammelingen van deze Rijper ingenieur. U maakt kennis met een arbeidersgezin in opbouw, na de slopende jaren van de tweede wereldoorlog. Gebeurtenissen in de buurt worden luchtig verwoord, terwijl de mensen als het ware tot leven komen.


Doordat hij tijdelijk naar Zaandam en later naar Zaandijk verhuist, komt in dit boek vrijwel de hele Zaanstreek aan bod. In Wormerveer volgde hij voortgezet onderwijs. Ook Het Zwet bij Wormer en Jisp krijgt de nodige aandacht. Een aantal foto's en tekeningen verlevendigen één en ander en zullen bij vele streekgenoten herinneringen oproepen aan hun jeugd. De lezer krijgt de herinneringen, welke hij optekent vanaf zijn vierde levensjaar, voorgeschoteld. U maakt kennis met mensen zoals een oom en tante die zonder het te beseffen, kannibalen werden.


Lees hoe hij gaat logeren in den Haag, bij Mensje van Keulen, een nicht van de schrijver. Tevens kunt U vernemen, wat Freek de Jonge in zijn boek Zaansch Veem, verzweeg. De vervuiling van de Zaanstreek, waarvan aan het eind van de jaren vijftig op sluipende wijze sprake was, wordt verwoord en met foto's omlijst. In Het Westzijderveld lagen destijds de lege vaten met residuen van allerlei stoffen, hoog opgetast. Hij vertelt over zijn vele avonturen her en der in de streek en hoe een burenruzie werd beslecht in een arbeiderswijk. Dit boek was vanaf half november 1999 verkrijgbaar. ISBN.nr:90-9013006-3 De uitgave werd door uitgeverij Lectori Salutem op de markt gebracht. In 2004 is nog een beperkt aantal boeken bij Bruna Zaandam verkrijgbaar.


Het boek bevat circa 80 foto's een aantal tekeningen en plattegronden. Tevens is er een hoofdstuk gewijd aan overplaatsingen van molens en komt het Westzijderveld ruimschoots aan bod. Het boek omvat totaal 232 pagina’s is in linnen gebonden, met stofomslag. Zoals bij 'Verbond met de wind', werd een beroep gedaan op het Reint Laan Fonds. In augustus 1999 besloot het fonds een renteloze lening toe te kennen, teneinde de druk van het boek te helpen financieren. Kortom, 'VAN LEEGHWATER TOT ZAANKANTER' is een boek dat iedere Zaankanter zou moeten lezen.

Lectori Salutem;  22 x 16.5; 
 

2. Boeknummer: 0261  
Tussen Haven en Hembrug; Mijn jonge jaren in Zaandam tussen 1931 en 1950
Biografie           (1985)    [Nita van Hagen-Steegenga]
Af en toe fietst Nita van Hagen-Steegenga van Amsterdam-Noord naar Zaandam. Ze staat aan de Haven en kijkt rond in het Havenkwartier, de buurt waar zij haar meisjesjaren heeft doorgebracht. Het licht, de lucht en het water roepen herinneringen aan vroeger op. Ze zoekt in het gemeente-archief naar gegevens uit vroeger tijd. Maar er is bar weinig te vinden.

Ze besluit haar eigen verhaal van de Haven op papier te zetten. Al schrijvend komen haarscherp beelden, voorvallen en woorden uit haar kindertijd terug. Ze maakt er een lange lijst van en gaandeweg groeit het verhaal, een snoer van portretten.
Hoofdpersonen zijn de kinderen Steegenga: Rika, de oudste, Nita en het jongere broertje Berend. Nog meer hoofdpersoon is de al wat oudere vader, Va Stee, die in de moeilijke jaren van de crisis- en oorlogstijd voor het gezin zorgde. Voor deze taak stond hij alleen, omdat de moeder toen de kinderen nog heel klein waren, was weggegaan.

Het beeld van een tijdperk wordt in de geschiedschrijving vaak bepaald door mensen of groepen mensen die naam gemaakt hebben. Wie iets wil lezen over Nederland in de jaren dertig en veertig vindt verhalen van en over politici, regeringsleiders, ekonomen, militairen, verzetshelden, misdadigers, architekten en kunstenaars. Maar dat is maar een deel van het verhaal.
Voor een vollediger beeld van die tijd zouden ook de verhalen bekend gemaakt moeten worden die nog leven onder de mensen die tot nu toe niet het woord en de pen voerden. Pas de laatste jaren komen hun belevenissen, herinneringen en gedachten meer in de belangstelling. Dit boek vertelt een van deze verhalen.

Woord vooraf
Een aantal jaren geleden liet ik mij inschrijven als leerling van een school voor volwassenen-onderwijs. In die periode maakte ik kennis met Tineke Krol. Zij houdt zich bezig met taalscholing in het volwassenen-onderwijs.

Nita van Hagen-Steegenga
Nita van Hagen-Steegenga
Ik sprak met haar over mijn jeugd aan de Zaanse Haven en zij was het die mij adviseerde mijn verhaal op te schrijven. Zij gaf mij moed en vertrouwen dat ik het kon. Enthousiast leefde ze met me mee tijdens het schrijven. Evenals Franca van Alebeek, Wil Groeneweg en Rik Lausberg, die me ook steeds inspireerden om door te gaan. Tenslotte wil ik mijn man Carel bedanken die mij steeds met raad terzijde stond en alles voor mij heeft uitgetypt.

Amsterdam, maart 1985
Nita van Hagen-Steegenga

Uitgeverij Pendoor - Amsterdam;  15 x 21; 
 

3. Boeknummer: 0358  
Een Raik Leve; over het leven van Klaas Molenaar
Biografie           (1982 05)    [Rob van dn Dobbelsteen]
"Net een jongensboek". Dat is de eerste gedachte die bij je opkomt als je de verhalen leest, die Rob van den Dobbelsteen voor het Zaanse dagblad De Typhoon schreef over het leven van Klaas (en zijn broer Cees) Molenaar, na een aantal gesprekken met Klaas. "Een raik leve" was de titel van die serie, en elke Zaankanter weet dat daarmee iets heel anders wordt bedoeld dan een welvarend leven, hoewel de Molenaars dat door hard werken en een onstuitbare ondernemingszin ook ten deel viel. In dit boek zijn die Typhoonverhalen gebundeld en uitgebreid. Dat laatste omdat na publikatie allerlei aanvullingen werden gegeven door lezers. Waardoor het tijdsbeeld dat de achtergrond van de verhalen vormt, nog kon worden aangescherpt.
De Typhoon i.s.m. Wastora;  15 x 21; 
 

4. Boeknummer: 0526  
Levensbericht van Pieter Boorsma
Biografie           (1963-02)    [Frans Mars]
Heemkundemededeling Gemeente Zaandam;  15,5 x 23; 
 

5. Boeknummer: 0722  
Omkijken
Biografie -- De lotgevallen van Ruud in het zoeken naar een bestemming. Wat weet je? Niks.           (2016)    [Ruud Meijns]
Biografische schets
Ruud Meijns;  21 x 14.7; 
 

6. Boeknummer: 0813  
Klaas Ris
Biografie -- Nestor van de Nederlandse arbeidersbeweging           (2009)    [Erik Schaap]
Klaas Ris , geboren en getogen in Westzaan, was een echte oproerkraaier. De brutale, maar humoristische molenaarsknecht daagde de koning uit, beledigde de burgemeester en bestookte de overheid met pamfletten en aanklachten. Daar had hij overigens alle reden toe. De 19e eeuw telde honderdduizenden paupers en rechteloze, mensen voor wie Ris op de barricaden klom. Hij groeide uit tot een arbeidersleider die mede aan de wieg stond van de socialistische partijen, vakbonden en de kiesrechtbeweging. Om zijn doel - een rechtvaardig Nederland - te bereiken, werkte hij samen met grootheden als Domela Nieuwenhuis en Multatuli. Zij leefden voort In de geschiedenis kom maar terwijl Klaas Ris in de vergetelheid raakte. Met deze publicatie hoopt de Zaanse politieke vereniging ROSA daar verandering in te brengen.
ROSA;  16 x 23; 
 

7. Boeknummer: 0935  
Dirkie de Zaankanter
Biografie -- Jeugdherinneringen met een voorwoord van Margreet van Hoorn           (1985)    [Dirk Doeves]
Dirkie de Zaankanter is het eerste boek van Dirk Doeves. Het verhaal van zijn jeugdjaren is een unieke weergave van het leven aan de Zaan, zo'n 40 jaar geleden (1985). Een humoristisch en ontroerend verhaal van een gevoelige vrijbuiter, geschreven in een trefzekere, beeldende taal. Na Cor Bruijn eindelijk weer een echte Zaanse schrijver.
Uitgeversmaatschappij De Typhoon bv;  14 x 21; 
 

8. Boeknummer: 0951  
Kinderen van de toen
Biografie -- Van het kindertehuis 't Vinkennest, in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw              [Koos Haagen]
15 x 21; 
 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 19 december 2022