Vereniging Historisch Zaandam Bibliotheek Historisch Zaandam Zoekresultaat

Zoekresultaat:    2010-2015     

Aantal gevonden publicaties : 35   (uit: 833)

Getoond wordt publicatie : 31 t/m 35


Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 2 pagina's, met elk (max.) 30 publicaties:

Begin        Vorige      1   2  

Klik op publicatie voor vergroting en meer informatie

31. Boeknummer: 0897  
Zaanstreek vanuit de lucht
Fotoboek           (2010)    [Dick Kerssens; Jan Pieter Woudt; Miranda Reitsma]
Beelden zeggen vaak meer dan woorden. We kunnen u vertellen hoe prachtig de en veelzijdig de Zaanstreek is, voor zover u dat nog niet wist. In woorden kunnen we de rivier de Zaan en de karakteristieke bebouwing op haar oevers beschrijven: de molens, fabrieksgebouwen, monumentale panden en woningen. Of we kunnen het hebben over de lintdorpen en de uitgestrekte veenweidegebieden. Maar beter nog kunnen we het u Laten zien! Dit fotoboek Zaanstreek van naar de lucht toont nu al deze vaak facetten om de verschillende beelden kunt u de hele gebieden overzien en verbanden leggen die u vanaf de grond Misschien nooit zou hebben opgemerkt de belijning van water en straten net dus sterke vermenging van wonen en werken, de plaats van gebouwen In het grote geheel.
Uitgever Peter Lodewijks RoVorm BV;  35 x 24,5; 
 

32. Boeknummer: 0902  
Pluut!
Ontdek de ziel van de Zaanstreek           (2011)    [FleurPoot; Erik Schaap]
Wat gaat er om in de Zaankanter? Hoe praat hij? Waarover? Is zijn natuurlijke habitat de moeite van een bezoek waard? Waarom dan wel?
Dankzij Pluut! (Zaans voor ‘plezier’) bent u in staat om de ziel en zaligheid van de Zaanstreek en haar bewoners te doorgronden. Alle hoogte- en dieptepunten zijn terug te vinden in dit boekwerk, van A(lbert Heijn) tot Z(aanse verhoormethode). De geschiedenis van de regio, het Zaanse dialect, cultuur, architectuur, sport en spel; na lezing staat u niet langer met de mond vol tanden als het gaat over dit intrigerende gebied. En u beschikt bovendien over de adressen van de relevante eet-, drink-, winkel- en slaapgelegenheden. Met gratis puzzeltocht!
‘Pluut!’ is een zeer welkome aanwinst tussen de stapels bloedserieuze boeken over de Zaanse geschiedenis.

Stichting Uitgeverij Noord-Holland;  14,5 x 14,5; 
 

33. Boeknummer: 0905  
Zaanse verhalen 2014
Molens -- Hennepkloppers in Krommenie en andere molenverhalen           (2014)    [Ron Couwenhoven]
‘Zaanse verhalen 2014’ is het zevende jaarboek over de rijke historie van de Zaanse windmolens. Aan de hand van origineel archiefonderzoek wordt de historie van de Krommenieër hennepkloppers beschreven die vanaf 1600, toen De Doos of Rammeldoos werd gebouwd, zo’n belangrijke bijdrage leverde aan de economie van het dorp. Meer dan 300 jaar werkte de molens voor de zeildoekweverij, een bedrijfstak die eeuwenlang voor welvaart In het dorp zorgde.
Daarnaast werd een onderzoek ingesteld naar de molens die de Koger olieslager Klaas Arisz Caescooper tussen 1660 en 1729 noemde in zijn beroemde Nootijsijeboeck. Ook werd het Grootboek van Jacob Moeriaen een nauwkeurig onderzocht. Dit grootboek uit 1756 bevat unieke details over de kaashandel in Wormerveer, de olieslagerij van Lammert Trip en de administratie van de oliemolens De Leeuw aan het Zuideinde in Wormerveer en De Gooijer aan de Kalverringdijk tegenover Zaandijk. Een brandstichting in papiermolen De Koning of Koot aan de Nauernasche vaart in Assendelft wordt ontrafeld én de geschiedenis van de nog steeds bestaande verfmolen De Kat wordt beschreven. Evenals de historie van de Zaandamse zaagmolens Het Spinrocken en De Nootenboom of Vaandrager op het eiland In de Voorzaan. ‘Zaanse verhalen 2014’ voegt zo nieuwe onbekende hoofdstukken toe aan de boeiende historie van het Zaans economische leven en zijn ongehoorde windmolenindustrie.

Stichting Archief Couwenhoven;  18 x 25; 
 

34. Boeknummer: 0906  
Zaanse verhalen 2015
Molens -- Zaagmolens op het Eiland. Boeven in Zaandijk en andere mo0lenverhalen           (2015)    [Ron Couwenhoven]
Zaanse verhalen 2015 is het achtste jaarboek over de rijke historie van de Zaanse windmolens met een uitvoerige beschrijving van de ontwikkelingen vanaf 1647 op de Westerhem, ook wel Westerkattegat en tegenwoordig het Eiland In de Voorzaan in Zaandam. Wie woonden en werkten er in een molentijdperk en welke molens stonden er? Het waren er in totaal 9. Aan de hand van de gedetailleerde kaart die landmeter Olphert de Groot in 1670 maakte van alle buitendijkse erven aan de oostzijde van de Zaan vanaf de sluis in Zaandam tot de sluis in de Enge Wormer, worden ook de molens die toen aan de Zaan stond beschreven. Uit de aantekeningen en de processen-verbaal van de Zaandijker burgemeesters in de 19e eeuw werden talloze details over het molenvolk uit het dorp en hun minder fraaie streken gevonden. Ook is er aandacht voor de korenmolen De Palmboom, die aan de Heiligeweg in Krommenie stond, de watermolen De Kapol in Westzaan, waarmee het kleine poldertje Oosterwilles in het Zuideinde werd bemalen. Tenslotte wordt onthuld waar de zaagmolen De Bonte Ekster uit Westzaandam aan het einde van de 18e eeuw naar toe ging. Deze molenverplaatsing naar Almelo was tot nu toe onbekend. Zelfs de eerste en de Tweede Kamer van de Staten generaal van het Bataafsche Volk bemoeide zich erin 1797 en 1798 mee.
Stichting Archief Couwenhoven;  18 x 25; 
 

35. Boeknummer: 0925  
60 Jaar Schaatstraining in de Zaanstreek
Sport -- Via de NVBHS en Trainingsgroep District Zaanstreek naar de STG ZAANSTREEK           (2014)    [Jan Post]
Jan Post, erelid van STG Zaanstreek, heeft een uitgebreid boek geschreven over 60 jaar schaatstraining in de Zaanstreek. Het boek bestrijkt de periode 1954-2014 en is uiterst zorgvuldig gedocumenteerd met veel foto’s en anekdotes.
Jan Post;  21 x 29; 
 

 

Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 2 pagina's, met elk (max.) 30 publicaties:

Begin        Vorige      1   2  

Laatste wijziging binnen getoonde publicaties: 21 mei 2022