Cornelis van Vugt

OPROEP !

Op 4-9-1944 werd de Zaandamse verzetsstrijder Cornelis van Vugt in kamp Vught gefusilleerd. Ten behoeve van een gedenkboek over de Persoons Bewijzen Sectie (PBS) en onthulling van een monument in Amsterdam aan de Nieuwezijds Voorburgwal 74 (kantoor PBS) in mei 2020 is het organisatiecomité op zoek naar informatie over Cornelis van Vugt en zijn nabestaanden (deze wil het comité graag uitnodigen). 

Vugt, Cornelis van

Geboren op 27 juli 1905 te Amsterdam
Omgebracht op 4 september 1944 in Kamp Vught, 39 jaar

 Cornelis van Vugt trouwt op 31 mei 1939 in Amsterdam met Johanna Maria Spierieus, geboren in Zaandam op 7 juni 1911. Het echtpaar woont in Zaandam, in de Acaciastraat nummer 17. Cornelis werkt in een munitiefabriek en is onder meer controleur artillerie-inrichtingen.

Zaanse verzet

In de oorlog zijn Cornelis en Johanna actief in het Zaanse verzet. Cornelis werkt bij de Persoonsbewijzen Sectie van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers – afdeling Amsterdam -, die dan onder leiding staat van Hendrik van Wilgenburg. Deze sectie is ondergebracht in een handelskantoor aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Van daar uit verspreidt Cornelis valse en gestolen distributie- en bonkaarten.

Onderduikers

De joodse zakenvriend en compagnon van Cornelis – Pront – meldt zich voor transport naar het oosten, tegen het dringende advies van Cornelis in. De joodse moeder en zus Pront duiken onder bij Cornelis en Johanna thuis, in Zaandam. Hoe lang zij daar blijven is niet precies bekend, maar zij maken in ieder geval op 10 april 1943 de geboorte van een zoon in het gezin Van Vugt mee. Na enige tijd worden de onderduikers om veiligheidsredenen overgebracht naar een ander adres.

Gearresteerd

Op 13 juni 1944 gaat het mis, het verzet waar Cornelis deel van uitmaakt blijkt geïnfiltreerd door V-mann Engelbert Brune. Samen met Hendrik van Wilgenburg wordt Cornelis door de SD gearresteerd in zijn kantoor aan de Nieuwezijds Voorburgwal 74 – waar de Persoonsbewijzen Sectie is gehuisvest; ze worden overgebracht naar Kamp Vught. Het gezin van Cornelis duikt na zijn arrestatie onder, ze verblijven in een kippenhok op de Veluwe tot de grootste risico’s zijn verdwenen.

Op 4 september 1944 om half acht ’s avonds wordt Cornelis van Vugt in Vught gefusilleerd. Hendrik van Wilgenburg wordt op hetzelfde tijdstip in Vught gefusilleerd. Vijftien illegale werkers van de Persoonsbewijzen Sectie zijn het slachtoffer geworden van deze door Brune opgezette val.

De naam van Cornelis van Vugt op het oorlogsmomument aan de A.F. de Savornin Lohmanstraat.

 

Na de oorlog

De joodse onderduikers van Cornelis en Johanna overleven de oorlog, Cornelis’ zakenvriend overleeft zijn deportatie niet. Johanna moet met haar jonge kinderen zonder man en vader verder.
Engelbert Brune wordt na de oorlog veroordeeld tot tien jaar bijzondere strafgevangenis met een proeftijd van drie jaar.

 

Bron: Nationaal Monument Kamp Vught.

Als u inlichtingen heeft kunt u met ons contact opnemen via info@historisch-zaandam.nl