De staande man

door Gerard van Leeuwen

Op een zonnige middag fietste ik zomaar een beetje rond door mijn oude buurtje van het Pantepad.  Ik probeerde het beeld terug te halen hoe de sloten en paden ooit gelopen hebben. Dat lukte een beetje zoals de dijksloot onderaan de Zuiddijk maar verder moet je wel veel fantasie hebben om het nog enigszins te herkennen. 

Het Pantepad is vanaf de Zuiddijk te bereiken maar dat is maar een klein stukje want al snel stuit je op  bedrijfswerkplaatsen. Vanaf de Tuiniersstraat kan je het pad ook op maar dat loopt dood op een hek waar achter een parkeerplaats is. Wat een trieste aanblik. Vroeger liep het pad vanaf de Zuiddijk door tot waar nu het Menistenerf is, nu heet het laatste stuk Krugerstraat, die straat bestaat uit nieuwere en oude woningen en een grasveld.

Je zou de buurt bijna ’mooi van lelijkheid’ kunnen noemen mits je er oog voor hebt.

Ik werd verrast door een beeld in het grasveld van de Krugerstraat, mans hoog en zonder tekst of wat ook. Best een mooi stoer en robuust beeld.

 

De staande man 

van Louis Paul *

Een mevrouw die er al 20 jaar woont vertelde ‘dat het er al stond toen zij er kwam wonen.’ Ze wist niet wat het voorstelde of door wie het gemaakt is. Ik suggereerde nog of het Paul Kruger zou kunnen voorstellen maar dat wist ze niet.

In de Beeldbank van gemeente Zaanstad, (archiefnr. 21.49558),  de volgende tekst:     

“Krugerstraat.

Kunstwerk “Staande man”, 1980, kunstenaar Louis Paul (1947) in het plantsoen. Verdwaald in het plantsoen van de Krugerstraat staat deze man van Louis Paul. Eenzaam op een grote grasvlakte.

Stoer, de armen over elkaar, het ene been iets naar voren en op ware grootte. Zijn heupen zijn smal, zijn schouders breed. Aan de huid van het beeld is duidelijk te zien dat het eerst geboetseerd is geweest. Je kunt de sporen aflezen. Paul heeft met zijn vingers in de klei geveegd, met een spatel en een getande lijmkam, grof en fijn.

Dit beeld is niet speciaal voor deze plek gemaakt. Het zou eigenlijk overal kunnen staan”.  

Verder vond ik in De Zuidkanter, De Digitale Buurtkrant en Historie van Zaandam, onder ‘Beeldenrondje’ het volgende artikel van Ans Pieper, zij schrijft over Kunst is Zaandam:

 “Door Zaandam-Zuid op de fiets rijd je er snel voorbij. Maar op mijn ommetjes wandel ik nu regelmatig door de Transvaalbuurt. Daar trof ik op het speelveldje bij de Botha-, Kruger– en de Wetstraat het beeld van een man. Zonder bordje. Zal het Botha of Kruger zijn?

Niets daarvan, het is de „Staande man” van Louis Paul (1947). Een gewone man, beetje eenzaam daar. Het beeld is van 1980 en gemaakt in brons, metaal en beton. Een stoere man. Het beeld is eerst geboetseerd, dit kun je aan de huid van het beeld zien. Daarna in brons gegoten.

Louis Paul is een Zaanse kunstenaar.”

Wel een stuk wijzer geworden maar toch …….. blijft het knagen.

Het is door een bekende Zaanse kunstenaar gemaakt. Wat verbeeldt het precies? Waarom staat het daar? Wat was de aanleiding? In wiens opdracht of verzoek?  ‘Het zou eigenlijk overal kunnen staan’ maar waarom dan toch hier?

Wie zou ons hier meer over kunnen en willen vertellen?

 * Louis Paul, 1947-07-24 geboren Assendelft. Opl. Gerrit Rietveld Academie.