Kampioen van Europa

door Ruud Meijns

Jacob van Westerop werd in 1910 in de Hongaarse hoofdstad Boedapest Europees kampioen worstelen in het middengewicht.

De Zaandammer Van Westerop was lid van de krachtsportvereniging ‘Sandow’, een naam die in krachtsportkringen veel gebruikt werd.

Na zijn overwinning reisde hij met de trein terug naar Nederland en werd hij vroeg in de morgen aan het Weesperpoortstation in Amsterdam opgewacht door een grote delegatie van de Nederlandse Krachtsportbond. Na de huldiging verbleef de vermoeide sporter in hotel ‘De Meester’ waar hij dineerde en even tot rust kon komen. De volgende dag vertrok hij in gezelschap naar Zaandam waar de ontvangst nog eens dunnetjes werd overgedaan.

Om half acht stond het stationsplein al vol met belangstellenden. Van Westerop had moeite om de wachtkamer te bereiken waar hij weer de nodige felicitaties in ontvangst kon nemen van o.a. zijn vereniging ‘Sandow’ en van de voetbalvereniging Z.F.C.

Met het muziekkorps ‘Excelsior’ voorop en Van Westerop in een rijtuig versierd met bellen en pluimen maakte men een rondrit via de Stationsstraat, de Westzijde naar de Gedempte Gracht waar in Ons Huis een receptie werd gehouden.

Van Westerop was een bekende in de worstelwereld. Hij had in de voorgaande jaren menige prijs en menig kampioenschap behaald in de Zwaargewichtklasse. Hij had zelfs aan de Olympische Spelen van 1908  in Londen meegedaan. In de klasse van de halfzwaargewichten (tot 83 kg.) werd hij vijfde. Hij werd afgevaardigd omdat hij in juni van dat jaar Nederlands kampioen was geworden en ook toen al door een flinke menigte en muziek in Zaandam werd ingehaald.

Voor wedstrijden in Zaandam werd gebruik gemaakt van een zaal in café ‘De Ster’ van dhr. Post, ik meen in de Wilhelminastraat. In 1906 werd Van Westerop daar winnaar in de klasse der middelgewichten. Om niet stil te hoeven zitten deed hij ook nog mee in het gewichtheffen waar hij een 3e prijs in de wacht sleepte.

In het jaar 1910 waarin Van Westerop zijn grote triomf vierde overkwam, hem een ernstig ongeluk. Bij de verbouwing van de gortpellerij ‘De Korenbloem’ in Koog aan de Zaan schoot bij het hijsen van een ijzeren balk het hijstoestel los waardoor Van Westerop ongeveer 5½ meter omlaag viel. Hij moest per brancard worden afgevoerd.

Volgens de bekende chroniqueur van het Zaanse verleden Jan Hottentot is J. van Westerop naar de Verenigde Staten geëmigreerd en daar een aannemerij begonnen.

Het verslag van de ontvangst uit : De Revue der Sporten van 16 maart 1910

 

Krachtsport – kort

De eerste club die zich met de krachtsport in Zaandam bezig hield was “Achilles” die in 1902 werd opgericht door werknemers van de Artillerie Inrichting. “Sandow” werd op 13 februari 1905 opgericht.  Organisatorisch kregen beide club uit Zaandam het zwaar en verdwenen stilletjes uit het zicht. Om de leemte op te vullen besloten de heren Henk Kerszemaker, Piet Lubbes, Chris Tates en Gerrit Tates op 7 oktober de ‘Athleten Club De Halter’ op te richten. Hun thuisbasis werd het café van Lubbes Westzijde 267 nabij de Mallegatsluis. De trainingen en wedstrijden werden tot 1932 gehouden in het café van Lubbes gehouden.

Café

De club ‘Sandow’ werd in 1916 opnieuw opgericht. Zij hadden hun thuishonk bij de Gedempte Gracht 117 waar alleen een bord boven de poort hun aanwezigheid aangaf. De krachtsportvereniging ‘De Halter’ heeft tegenwoordig Sportpark Poelenburg als thuisbasis.

 

Sandow

De naam ‘Sandow’ die vele krachtsportverenigingen gebruikten was afkomstig van Eugen Sandow, geboren als Friedrich Wilhelm Müller (Koningsbergen 2 april 1867 – Londen, 14 oktober 1925). Hij was een in Duitsland geboren pionier op het gebied van bodybuilding. Sandow wordt wel de ‘Vader van het Moderne Bodybuilding’ genoemd en begon zijn carrière op 19-jarige leeftijd als showman en ‘krachtmens’.

Sandow heeft ons veel dingen nagelaten: niet alleen wordt hij gezien als de uitvinder van bodybuilding, ook heeft hij vijf boeken geschreven over trainen en diëten. Hij heeft de moderne dumbbell bedacht. De winnaar van de bodybuildingwedstrijd Mr. Olympia krijgt een gouden beeldje van Sandow.

Bronnen: Zaanwiki, Delpher, Wikipedia, Gemeentearchief Zaanstad