Zaans Kinderboekenlandschap
Met de tentoonstelling ‘Het Zaanse Kinderboekenlandschap’, geopend door schrijfster Joke Konijn is in Zaanstad de Kinderboekenweek van start gegaan. In de hal van het stadhuis trok zij de papieren weg die de tentoonstelling aan het oog onttrokken. Het is een uitstalling van jeugdherinneringen en beelden uit de jeugd van vele Zaankanters. De tentoonstelling is nog de hele maand oktober in de hal van het Gemeentehuis te zien.
Voorafgaand aan de opening hield schrijver, en gemeenteraadslid Hans Kuyper een lezing over het ‘Zaanse Kinderboekenlandschap’. Hans, een zelfverklaard romanticus, begon in de oudheid om een verklaring te zoeken voor de romantiek die nog steeds kleeft aan het Zaanse landschap. Hij sprak over de Keltische goden en cultuur die in het landschap hun sporen hebben achtergelaten en de romantiek die Zaankanters nog steeds in het landschap herkennen.
De schrijvers die de Zaanstreek voorbracht hebben allen in hun boeken het landschap een prominente rol gegeven waarin de hoofdpersonen, altijd jongens hun avonturen beleefden. Hij noemde Jacob Israël de Haan en Carry van Bruggen die met passie hun oude woonplaats bezongen en zo kwam hij tenslotte bij zijn top vier Zaanse kinderboekenschrijvers.
Joh. Kieviet, de geestelijk vader van Dik Trom en van In den Otter. Cor Bruin, wel de grootste en meest gelezen schrijver, liet in z’n boeken z’n liefde voor het landschap de vrije loop. Met de avonturen van Keteltje speelde het gewone volk van de streek een prominente rol. Dick Laan, de schrijver Pinkeltje, die hij vooral als filmer bewonderde. En ten slotte Hotze de Vries, een Fries in Krommenie die met De Kameleon, de jeugd wist te vangen. Na deze vier schrijvers van kinderboeken sloot Kuyper af met een gedicht van Freek de Jonge die met Zaans Veem ook zijn avonturen in de Zaanstreek op papier heeft gezet.