Brandweer Ruyterveer

Ruud Meijns

We lazen in de krant dat de post van de Vrijwillige brandweer op de Botenmakersstraat op termijn gaat sluiten. Het materieel zal verplaatst worden naar de kazerne aan het Prins Bernhardplein. We hebben wat foto’s bij elkaar gezocht voor een kleine ode aan de Vrijwillige brandweer van de eerste post aan het Ruyterveer.

De eerste post van de Vrijwillige brandweer was op het Ruyterveer met de uitstalling van de eerste motorspuiten. Ze werden nog door paarden getrokken zo is te zien. Maar al snel kwam daar verbetering in met de aanschaf van de eerste autospuit.

Deze eerste autospuit in de Zaanstreek gebouwd door Van der Ploeg uit Apeldoorn. De Van der Ploeg’s Protector kon met vier stralen werken. Had een 3 cylinder plunjerpomp en een capaciteit van 600 liter p/min bij 7 atm.

De foto is van 1922. Er staat een onbekend klein kind bij het materiaal.

Wat op de eerste foto nog niet te zien was en nu wel, is dat het noodgebouw van de HBS er naast is gebouwd.

En hier de mannen van het eerste uur bij de autospuit ‘Protector’.  De namen zijn vlnr. Molenberg, Cresner, Jo v.d. Stadt, Co v.d. Stadt. Achter het stuur H.L.M. van Heijnsbergen.  Staande vlnr. Jan Dekker, Van Orden, Frederiks, Visser, C. Amons, Sabel, Hubenet, Sjoerd v.d. Zee.

Foto’s Gemeentearchief Zaanstad