Zoeken:

De Grasbaanrace

 

Door Gerrie Hulsing en Ruud Meijns

De grasbaanraces werden bedacht om het Calvinistisch denken van vele Zaankanters tegenover het wielrennen eind jaren ’20, begin jaren ’30 te doorbreken. Aanvankelijk stond de massa er nogal wat sceptisch tegenover, die mannen in die korte broekjes op zo’n gek fietsje.

 

DTS organiseerde vaardigheidsritten, toertochten waarin men had ingebouwd om binnen een bepaald tijdsbestek weer terug te zijn. Die tijdslimieten werden steeds scherper en zo hoopte men er langzaam maar zeker een wedstrijd van te maken.

De interesse was er, maar niet voldoende. Toen kwam men op het idee van de grasbaanraces. Op een voetbalveld werden een rondje gemaakt van paaltjes en touw, dat volstond als ‘parkoers’.

 

De krant van woensdag 9 juni 1926 schrijft dat D.T.S. op zondag 13 juni voor het eerst een wedstrijd zal organiseren ‘met zeer matige inleg- en entreeprijzen: 25 cts staanplaatsen en 60cts. voor de tribune’. De grasbaanwedstrijden worden gehouden op het ZFC terrein. Tal van prominenten hadden in het comité van aanbeveling zitting genomen om de ‘Eerste Internationale Wieler Grasbaan-wedstrijden’ tot een succes te maken.

Deelnemers aan een wedstrijd in 1927 op het Z.F.C.- veld, namen renners niet bekend.

Bij grote wedstrijden werd er entreegeld gerekend, waar de voetbalclub een percentage van kreeg en de organisatie een prijzen/premiepot kon maken, waardoor het voor renners steeds aantrekkelijker werd om deel te nemen. Op enig moment gingen voetbalclubs Z.F.C. en Z.V.V. zelf dit soort wedstrijden houden, om de clubkas te spekken!

 

Er waren in de Zaanstreek grasbaanspecialisten als Hennie Dieterman, Piet Kesselaar sr., Jan Bak. Dit soort mannen kon een aardige stuiver bijverdienen, en DTS bereikte wat ze hoopten te bereiken dat de wielersport in de Zaanstreek als volwaardig werd geaccepteerd.

 

Grasbaanwedstrijd van D.T.S. op het  Z.F.C. veld met v.l.n.r. Henk Dieterman, Piet Blauw en Piet Kesselaar.

 

In korte tijd werd dat razend populair in de Zaanstreek, en breidde het zich uit over Noord-Holland. Nadat de races in de jaren ’30 een tijd stil hadden gelegen werd in 1941, na een rust van zeven jaar, weer een wedstrijd op het Z.V.V.- terrein gehouden. Aan deze wedstrijd  deden in de Zaanstreek bekende namen mee zoals Bouk Schellingerhout, Cor Bakker, Wim van den Bos, Piet Evers, Jan Lust en de Amsterdammer Joop Middelink.

Er waren wedstrijden voor de nieuwelingen met een afvalrace en een 30-rondenrace. Voor de amateurs was er een jachtwedstrijd in twee groepen over 20 ronden. In de eindstrijd van de achtervolging was het een strijd tussen Cor Bakker en Piet Evers die Evers met minimale voorsprong won.

 

1927 grasbaanrace op het Z.F.C.-veld aan de Westzanerdijk.

Twitterberichten