Een ongelukkige brand

door Ruud Meijns

Hoe een bescheiden brandje grote gevolgen kreeg voor Kring Drie van de Zaandamse brandweer. Op 20 april 1960 kwam er een melding van een brandje bij cacaofabriek “de Halve Maan” van Jan Schoenmaker. Kring Drie rukte onmiddellijk uit.

Op weg naar de brand over het bochtige en smalle Kalf kwam de brandweer ter hoogte van Pakhuis de Bijl een melkwagen uit tegenovergestelde richting tegen die geen ruimte maakte voor de aansnellende brandweerwagen die zoals gewoonlijk een sirene  liet gaan.

Om een botsing te voorkomen gaf bestuurder J. Zweers een ruk aan het stuur naar rechts waardoor de wagen tegen een hoek van het pakhuis aanbotste. Het pakhuis staat verder naar voren dan het huis ernaast als we naar de foto kijken. Het pakhuis stond de aanstormende  brandweerwagen in de weg met het gevolg dat er een hap uit het pakhuis werd genomen.

De gevolgen voor de brandweerwagen, een Austin FT5 met opbouw waren zeer ernstig; de wagen verloor de achteras en moest door Hoogwout worden weggesleept.

In het pakhuis had de familie In de Haak een handel in petroleum en bovenin zat nog een klompenmakerij van de familie Kriek. Door de klap werd de constructie van het pakhuis ernstig  aangetast. Het is nog een tijd in gebruik geweest maar later toch gesloopt.

De man in het zwart op klompen is Maurits van der Wardt, de eigenaar van het pakhuis. Het jongetje rechts van hem is Nico Huijsman.

Op de foto links wordt de brandweerwagen weggesleept.

En de brand? Die was al door het personeel van de cacaofabriek geblust.

De foto van pakhuis de Bijl is van het gemeentearchief. De twee andere foto’s zijn van Wim Krijt.