Een overbekende hoek
door Ruud Meijns
En een bekende hoek is de hoek van de Westzijde met de Gedempte Gracht zeker. Het is van oudsher een punt waar veel verkeer langs komt; lopend, fietsend of gemotoriseerd. Dit is zoals het er nu uit ziet (foto Google Maps).
De huidige ondernemer is ‘Phone Hospital’ waar je met je kapotte telefoon langs kunt komen voor reparatie. Het naast gelegen pand op de Gedempte Gracht is van juwelier van Zijp die ooit de hele hoek als het zijne mocht beschouwen.
Voor klandizie is deze hoek een pracht plek, altijd geweest en op oude ansichtkaarten en foto’s zit er altijd wel een ondernemer in. Dat wil niet zeggen dat de ondernemer ook de eigenaar van het pand was. De eerste eigenaar die we in de boeken tegenkomen is Aagje van Lijnen, weduwe van Christiaan Striening. Hij zat in de directie van houtzagerij van Lijnen & Co. Het pand gaat in 1896 over in de handen van Gerardus Timmer, handelaar.
Dit is het beeld van de Gedempte Gracht rond 1900. In die tijd woont op het adres Gedempte Gracht 2 al een mejuffrouw Ranshuijsen die per advertentie om een ‘flinke dienstbode’ vraagt. In 1913 wordt het pand verkocht aan Jacoba Antonia Ravenhorst die het in 1914 verkoopt aan P. Ranshuijsen.
Dan pas komt het in het bezit van de heer Ranshuijsen. Het pand wordt gekocht met behulp van consorten zoals dat heet, deelnemers uit familie en bekenden die samen 64 aandelen hebben in het pand.
De heer Ranshuijsen was een actieve Zaandammer. Voorzitter van de katholieke winkeliersvereniging, hij was politiek actief en was één van de drijvende krachten achter de tot standkoming van het R.K. St. Jans Ziekenhuis.
Dhr. Ranshuijsen in de deuropening van zijn pand met bediende
Nog voordat het pand wordt verkocht wordt het verhuurd aan stomerij S. Krom zoals op bijgaande foto en advertentie te zien is. Op een foto uit de jaren ’40 is het filiaal van Krom al aanwezig en dit bedrijf heeft er tot en met 1950 in gezeten. Dat is te zien op een advertentie uit dat jaar.
Maar in 1951 gaat het pand over naar de heer G. J. Kruidenberg, koopman en manufacturier. Hij opent na een verbouwing Trico-Zaan.
Trico-Zaan, wie kent het niet. Jaren lang beeldbepalend op de hoek van de Gracht en de Westzijde. Maar ook dit hield op te bestaan en werd het pand in 1976 overgenomen door juwelier van Zijp.
Hoewel, juwelier van Zijp is nog steeds aanwezig op de Gedempte Gracht, zij het wat minder prominent.
Het hoekpand is nu in gebruik bij ‘Phone Hospital’ zoals aan het begin van het verhaal vermeld staat.
Illustraties: Gemeentearchief Zaanstad, Google Maps