Eindpunt voor speeltuinvereniging Het Westen

door Ruud Meijns
 

Het doek is gevallen voor de speeltuinvereniging die op 10 juni 1925 werd opgericht. Het clubhuis aan de Hogendijk is verkocht en de opbrengst is gedoneerd aan allerlei verenigingen in de Zaanstreek die in hun doelstellingen iets voor kinderen doen. Bestuurslid Ingrid Bakker vertelde dat het bestuur er al een tijdje tegenaan zat te hikken, maar dat de kosten te hoog waren en de belangstelling te laag was om nog langer door te gaan. Zelfs op een uitgeschreven laatste vergadering kwam niemand meer opdagen.

Bij de oprichting had de vereniging een plek in de Zeemanstraat achter de Vondelschool. Men had daar een clubhuis en speeltuin waar de activiteiten plaatsvonden. Na de renovatie van het Rustenburg verhuisde men naar de Hogendijk waar een nieuw clubhuis werd gevonden maar men geen speeltuin meer had. Er zijn de gemeente wel voorstellen gedaan om bijvoorbeeld op de plek waar de huishoudschool stond een speeltuin en clubhuis neer te zetten maar dat is nooit gerealiseerd. Wel kwamen er in de buurt speeltoestellen maar die waren binnen de kortste kieren gesloopt.

Het is zoals bij vele verenigingen een leegloop van vrijwilligers die de club draaiende houden. En natuurlijk de animo om deel te nemen aan activiteiten van de club. De samenstelling van de bevolking wijzigde zich en daaruit melden zich geen deelnemers of vrijwilligers. En voor 1 ochtendje en 1 x een avondactiviteit kun je geen club in stand houden. En dat is wel eens anders geweest.

Korries

De club organiseerde o.a. een trommelclub, een mondharmonicaclub, een wandelclub en natuurlijk timmer- en knutselactiviteiten. De toneelafdeling gaf voorstellingen waarvoor men Ons Huis afhuurde. In de jaren 70/80 ging de club nog regelmatig met kinderen een dagje erop uit. En bij terugkomst werden de kinderen op de kop van de Hogendijk bij de Provincialeweg opgewacht door de drumband en zo wandelden de kinderen weer terug naar het clubhuis en de ouders.

Hier een beeld van de kinderoperettes die jaarlijks een uitvoering kregen.

Ook op de Hogendijk organiseerde Het Westen nog korriewedstrijden met luilak. Verschillende teams streden met elkaar om de eer en de prijzen, maar het was toch vooral het plezier en de strijd onderling. Er stond een grote container met water ter hoogte van het huis De Cardinael waar de korries even gekoeld konden worden. De korries zijn nu erfgoed geworden en in veilige handen bij de vereniging Historisch Zaandam en het Zaans Museum.

Met carnaval organiseerde Het Westen een bus voor 80 deelnemende kinderen die zo vervoerd werden naar het Blauwe Anker op de haven. Men had ooit zelf een carnaval georganiseerd in het pand op de Hogendijk maar vanwege het bewegen van de vloer vond men het raadzaam dit voortaan maar ergens anders te doen. Filmvertoningen met alle kinderen op de banken; het is allemaal verleden tijd. Het langst heeft de timmer- en knutselclub op vrijdagavond stand gehouden, maar door de Corona hield die ook op te bestaan. Het doek is gevallen.

Voor een artikel over speeltuin het Westen uit 2015 dat verscheen in de Zuidkanter, klik hier. HET WESTEN – SPEELTUINVERENIGING 2015