Garage A.R.I.V.A. – Westzijde

door Ruud Meijns

Het is elke keer weer een ontdekking als lezers ons iets toezenden, weer wordt iets van de geschiedenis van Zaandam onthult.

Mevr. Irma van Steijn – Aarts zond ons enkele foto’s van de familie Lastdrager. Ze vertelde erbij dat de familie uit Wormer kwam en in de Westzijde op nr. 71 woonde. Ze hadden een garage onder de naam A.R.I.V.A op Westzijde 213b en waren dealer van Chevrolet.

 

Een reclame uit mei 1926.

Op het adres Westzijde 213B, was eerder de firma Jb. Korf gevestigd die een winkel dreef met woonartikelen. Die verhuisde naar de Dam.

In 1923 was in het pand een garage gevestigd van de Automobiel- & Motorcentrale Starmans en Joosten. In 1926 verschijnen er advertenties van A.R.I.V.A. van dhr. Jb. Lastdrager. Naast Chevrolet verkocht hij ook Pontiac.

Op de foto staat dhr. Lastdrager in het midden. Gezien het handen schudden misschien wel bij de receptie ter opening van de garage. Dit zal, gezien de tafeltjes en kleedjes in een café of restaurant zijn gedaan. 

 

Dit is een foto tijdens een uitje, mogelijk naar Egmond aan de Hoef waar men vaker naartoe trok. Dhr. Lastdrager is hier zesde van rechts.

 

 

 

Een andere foto geeft een gezelschap weer dat even een pauze neemt. De plek is zeker Egmond aan de Hoef. Dhr. Lastdrager op de rug gezien met bretels.

 

 

De garage adverteert in 1929 nog met een nieuwe Chevrolet 6 cylinder maar dan is het denk ik gedaan met het dealerschap omdat het jaar daarna  garage Zwart aan Plein ’13 in Wormerveer zich officieel dealer van Chevrolet noemt in een advertentie. Er is dan ook niets meer te vinden is over de garage van dhr. Jb. Lastdrager want na de A.R.I.V.A-garage komt er in 1933 in het pand een autoverhuurinrichting onder de naam ‘Kokkies Luxe Autoverhuurinrichting’. 

 

Lastdrager gaat verder met de zaak op Westzijde 71, het huis van Van Wessem en waar later de Ford dealer Steenmeier zijn garage heeft. Er is nog wel een advertentie te vinden uit 1933 maar daarna wordt het stil wat betreft mededelingen in de pers. In het gemeentearchief ligt nog wel een briefhoofd van de garage gedateerd 30 september 1937. Dat zou erop duiden dat de garage dan nog steeds in bedrijf was.

Hier nog een foto uit het gemeentearchief van de garage nog in vol bedrijf op nr. 213b met een aantal auto’s.

Het is een beschadigde foto maar het is toch een duidelijk beeld van een garage met modellen van hun auto’s voor het pand in de Westzijde. Er staat een tankinstallatie voor de garage met onder de grond een tank van 1000 liter waarvoor in 1926 een vergunning werd afgegeven.

Foto’s: Mevr. Irma van Steijn – Aarts, gemeentearchief Zaanstad