Gedempte Gracht of Marktstraat

door Ruud Meijns

Het scheelde weinig of we hadden nooit een Gedempte Gracht meer gehad. In een brief aan de gemeenteraad in oktober 1892 schrijven Burgmeester en Wethouders dat bij het wijzigen van de straatnamen men voor twee straten een uitzondering wil maken. ‘Slechts 2 straten zouden wij anders betiteld willen zien, dan tot dusver gebruikelijk was; het zijn de straten bekend onder de namen “Spoorstraat” en “Gedempte Gracht”. Voor de eerste achten wij “Stationsstraat”, voor de tweede  “Marktstraat” eene betere benaming’.

Dit laatste omdat de Gedempte Gracht de plek is waar de wekelijkse markt wordt gehouden.

Hier zien we de Gracht, 1900 met het houtwerk voor de veemarkt.

De voorzitter van de vergadering (burgemeester) zegt dat net als in andere gemeenten men straten met eigenaardige benamingen aantreft waarvoor het moeilijk zou zijn andere benamingen te vinden mede omdat die namen bij de bevolking zo zijn ingeworteld.

De heer Latenstein merkt hierbij op dat B&W ‘in deze aangelegenheid niet geheel consequent konden blijven, want dan zouden o.a. de oude benamingen Zilverpad, Geldeloozepad en Kuiperspad (nu te samen geheeten Gedempte Gracht) moeten gehandhaafd blijven. Zo ook de namen Spinhuispad en Haringpad, (nu te samen geheeten Spoorstraat).

De heer van Pelt meent dat de naam ‘Marktstraat’ meer in overeenstemming zou zijn als deze straat dan ook toegang geeft tot de markt. De heer Ebmeijer voelt wel wat voor ‘de Nieuwe Gracht’.

De heer J. Zwaardemaker jr. doet een beroep op de vergadering om de naam ‘Gedempte Gracht’ te behouden omdat die naam bij het publiek is geijkt en bovendien het Post- en Telegraafkantoor en een belastingkantoor daar gevestigd zijn. Het is bovendien een mooie naam vindt hij. Hij dient een motie in voor het behoud van de naam ‘Gedempte Gracht’.

De heer Avis zou wel eens willen weten wat het volk hiervan zou zeggen. Er is immers geen gracht? Tevens wil hij weten dat als men voor de naam Gedempte Gracht kiest of het dan gaat over het gehele deel vanaf de Westzijde tot aan het Rustenburg. De voorzitter kan dit bevestigen.

Bij stemming wordt de motie aangenomen met 8 tegen 6 stemmen.

Daarom hebben we nog steeds een Gedempte Gracht, maar nu wel met water.