Gedenksteen Watersnood 1916

 In een krantenartikel van de Typhoon van 16 januari 1991 werd de overstroming van 1916 herdacht. Een aantal ooggetuigen van die ramp kwamen aan het woord. Dhr. G. van Zaane vertelde dat hij de dag na de ramp al veel vluchtelingen met spullen en vee naar Zaandam zag komen. De maandag daarop kon hij niet naar school op het Kattegat omdat die vol zat met gevluchte Oostzaners. Hij en z’n vriendjes  hoopten dat het flink ging vriezen want dan hadden ze een mooie schaatsbaan. “We stonden niet stil bij de gevolgen”.

Op de bijgaande foto van Ronald Peeters wijst dhr. Van Zaane naar een steen die bij de fabriek van Swart op het Prinsenpad in de muur was gemetseld. Op de gedenksteen werd aangegeven hoe hoog het water had op het pad gestaan. Inmiddels is de fabriek van Swart vervangen door de DeKamarkt en is het uiterlijk van de huidige Prinsenstraat veranderd.

De steen is niet meer te vinden op de plek waar van dhr. Zaane stond. Ook nergens anders in de straat. Mogelijk is de steen met de sloop van de koekfabriek Swart verdwenen. Het zou toch aardig zijn als hij nog ergens lag en een plekje zou kunnen krijgen op de Prinsenstraat. Wel op de juiste hoogte natuurlijk.

Hieronder een foto uit 1916 van de beschuitbakkerij die door het water wordt omringd.