Jan Visser Failliet
door Ruud Meijns
1974 was niet alleen het jaar van de start van de gemeente Zaanstad, maar het was ook het einde van de verffabriek van Jan Visser. Een icoon in de Zaanse Industrie.
In het begin van het jaar kwam al de mededeling dat de winkel in de Damstraat verkocht was aan bouwbedrijf Braam die er nog geen vaste plannen voor had, maar eerst ging opknappen.
Vervolgens kregen we het bericht dat de glashandel op de Rozengracht was overgenomen door de Haarlemse glashandel Krug Kerrebijn.
De bedrijfsleider van Visser de heer Doeves bleef in functie voor het nieuwe bedrijf. In de advertenties van de glashandel Krug Kerrebijn stond in kleine lettertjes tussen haakjes (voorheen Jan Visser)
Damstraat, winkel van Jan Visser
Het Zaandamse verfbedrijf Sabel Paulussen B.V. had inmiddels gesprekken aangeknoopt met Visser B.V. Het gesprek was op initiatief van de heer Visser aangeknoopt, maar in de loop van de gesprekken bleek dat er toch geen overeenstemming bereikt kon worden en heeft Visser het gesprek beëindigd.
De vakbonden, gealarmeerd door het personeel, komen ook in actie en beleggen bijeenkomsten in het vakbondshuis aan De Weer. Hierbij was ook een vertegenwoordiger van de Engelse beleggersgroep Continental Consultants Ltd. aanwezig. Gefluisterd werd dat zij kandidaten waren om het bedrijf over te nemen. In de afgelopen maanden waren al 11 personeelsleden vertrokken. Maar in juni staat er toch nog een advertentie in de kranten waarin een administratief medewerker wordt gevraagd.
In september komt het bericht dat men toch weer in gesprek is met Sabel Paulussen voor overname. Tevergeefs hopen de werknemers op een gunstige oplossing want in de eerste week van oktober stopt Sabel Paulussen het gesprek; geen overname. De schuldenlast van Jan Visser was voor Sabel een struikelblok. En dan dreigt voor 45 man ontslag. Jan Visser b.v. krijgt nog uitstel van betaling om te zien of er een oplossing voor de schulden mogelijk is. Verffabriek Visser aan de Hogendijk
Begin van 1975 komt dan het bericht dat de rechtbank akkoord is met het voorstel van Sabel- Paulussen om de schulden op te lossen. Daarmee komt de weg vrij voor overname van Jan Visser door Sabel-Paulussen. De overgebleven 28 man personeel gaan mee. De productie zal zo snel mogelijk van de fabrieken overgeplaatst worden naar de Sabelfabriek aan de Westzijde. Tot eind 1976 zal de naam ‘Jan Visser’ behouden blijven. Dan bestaat Sabel-Paulussen 100 jaar en zal het bedrijf zich presenteren onder een nieuwe naam.
Geschiedenis
In 1889 begon J. Visser, achter het huis Hogendijk 33 een verffabriek. In 1904 liet hij, ook achter het woonhuis een nieuw gebouw neerzetten waarin een malerij werd geplaatst. Het begon toen al op een echte fabriek te lijken aan de Zaankant. Visser specialiseerde zich in scheepsverven. Later kwamen daar ook verven voor de huisschilder bij. Onderdeel was ook een stopverffabriek in de Westzijde en een glashandel.