Kalf 86 gerestaureerd

Door Martin Koelemeij

Jarenlang stond het pand Kalf nummer 86 leeg en weg te kwijnen. Best wel jammer voor zo´n originele Zaanse houten woning uit 1680 met een zadeldak tussen puntgevels, een kaats (aanbouw met schuin dak) en een gemetselde schoorsteen. Het geniet de bescherming van een Rijksmonument.

In de zomer van 2018 mocht restaurator Bart Nieuwenhuijs zijn jeukende vingers aan het werk zetten om het pand compleet te restaureren en dat is mooi gelukt. Sam Hendriks en Max Kordes assisteerden bij het timmerwerk.

Bart Nieuwenhuijs (links) met Max Kordes

 

Bart heeft het hele pand los gemaakt van zijn funderingen, monteerde er twee zware stalen balken onder, tilde het pand op en zette het 15 meter verder neer. Vervolgens kon funderingsbedrijf De Coogh nieuwe funderingen maken en werd het lieflijke huisje voorzichtig teruggeplaatst. Het staat nu een halve meter hoger vanwege de wateroverlast op deze locatie.

Volgens Bart Nieuwenhuijs was de staat nog goed. ´Bijna alle onderdelen van het pand zijn nog origineel. Alle dakpannen zijn altijd blijven liggen, dus van boven was het pand wind- en waterdicht. We waren net op tijd met de restauratie. Dit perceel ligt erg laag en in natte tijden stond het water tot op vloerhoogte. Een jaar later zou de vloer zijn weggerot´.

Kalf 86 in 2017. Nat en verwaarloosd. Links de kaats uit 1965

Okerkleurig
De gevelplanken zijn overnaads gemonteerd. In de Zaanse houtbouw noemen we dat een getrapte weeg. Kalf 86 wordt niet meer Zaans Groen. De originele kleur was oker en die is weer aangebracht op de buitengevel. Dit huis was ooit eigendom van Adriaan Ulle. Die woonde er van 1856 tot zijn dood in 1902. Adriaan was een meester-molenmaker. Zo´n vakman die wat zijn ogen zien, met zijn handen maken kan. Hij heeft de buitengevel eigenhandig vernieuwd.

Eind 2019 is de Zaanstreek een origineel zeventiende-eeuws houten woonhuis rijker

In 1908 kocht Simon Cornelis de Groot het pand. Deze eigenaar van molen De Roggebloem woonde er met zijn gezin en stierf in 1964. Zijn dochter Geertje de Groot erfde het huis en woonde er met haar man Hendrik Heise en twee zoons, Simon Cornelis en Roel. Roel Heise heeft de aanbouw gemaakt in 1965. Hij en zijn broer zijn bijzonder trots op de fraai gerestaureerde molenaarswoning, die al zo lang in familiebezit is. Ze denken nog even na over de volgende bestemming.

 

* Dit artikel verscheen eerder in de wijkkrant van Kalf, Kogerveld, Haaldersbroek, Boerenjonkerbuurt en Hofwijk nummer 65, november 2019.