Kamp Amersfoort
In het beruchte werk- en strafkamp wil men een fotomonument voor de gevangenen oprichten en daar vragen de medewerkers van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort onze hulp bij.
Op 19 april 1945 is het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort, het beruchte Kamp Amersfoort, door de geallieerden bevrijd. In het kamp hebben gedurende de oorlog ongeveer 35.000 gevangenen korte of lange tijd verbleven.
De gedenkplaats van Kamp Amersfoort wordt grondig verbouwd. In het nieuwe museum is ruimte voor een Fotomonument. Het plan is om door middel van deze fotowand de gevangenen zichtbaar te maken, hen letterlijk en figuurlijk een gezicht te geven door van hun een afbeelding op te nemen. Waarschijnlijk is niet van iedere gevangene een foto beschikbaar maar we willen alles opnemen wat er aan foto’s of tekeningen nog vindbaar is.
Dit is waar u als historische kring of vereniging in beeld komt. We willen u vragen of u in het bezit bent van afbeeldingen van gevangenen van Kamp Amersfoort of u ons wilt helpen om foto’s van gevangenen uit uw gemeente te verzamelen of dat u ons in contact kan brengen met personen die mogelijk een foto bezitten. We denken hierbij aan nabestaanden of familieleden.
We willen graag een naamsvermelding, geboortedatum en eventueel de tijd van het verblijf in Kamp Amersfoort erbij ontvangen.
U kunt rekenen op onze eeuwige dankbaarheid als u ons kan helpen zoveel mogelijk gevangenen aan de vergetelheid te onttrekken.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ondergetekende Leen Bogers, onderzoeker fotoproject, leen@kampamersfoort.nl
of met ons fototeam – foto@kampamersfoort.nl
Neemt u ook eens een kijkje op de projectwebsite www.geefgevangeneneengezicht.nl.
Bij voorbaat dank voor de moeite die u doet!
Met vriendelijke groet,
Willemien Meershoek, directeur
Remco Reiding, projectleider
Leen Bogers, onderzoeker fotoproject