Leuke aanwinsten

door Ruud Meijns

Misschien dat het Corona-virus mensen aanzet tot opruimen maar we kregen weer een aantal aardige aanwinsten toegezonden. We zijn er elke keer weer blij mee. Denk aan ons !

 

 

 

ULO-school directeur Dirk de Waal

 Uit zijn nalatenschap ontvingen we via zijn kleinzoon E. Kluyver, een flinke doos met foto’s, cijfermateriaal en aanwerwante zaken uit de periode 1931-1959. De Waal was hoofd van de ULO-school op de Hogendijk die in de Tweede Wereldoorlog getroffen werd door een aantal bommen. Daarna was hij hoofd van de ULO in de Stationsstraat (School 9) en van de nieuwbouw aan de Vlielandstraat. Het overgrote deel van de foto’s heeft de Waal keurig beschreven met veelal alle namen van de leerlingen en docenten. 

Het personeel in de hal van de school aan de Vlielandstraat 1959

 

Russische buurt

Van Jan en Corrie Boon ontvingen we de jaargangen 1973 t.m. 1979 van de buurtkrant uit gegeven door de bewonerscommissie van de Russische buurt. Het is de periode waar in de buurt gesloopt werd en nieuwbouw kwam. Veel onderling overleg en met de gemeente. Corrie was jarenlang betrokken bij de bewonerscommissie.

Ook van Jan en Corrie kregen we vijf kleine boekjes uitgegeven door beschuitfabriek Hille met de onderwerpen ‘De Hoge Veluwe’ en ‘Kruger Wildpark’. In alle boekjes zijn de plaatjes ingeplakt. Ze gaan verhuizen naar Friesland. We hopen dat het jullie daar goed gaat.

Lepeltjes.

En uit Hendrik Ido – Ambacht kregen we van mevr. I. van Meerten twee lepeltjes toegezonden met afbeeldingen van 1. het stadswapen en 2. het Czaar Peterbeeld.  Lepeltjes met afbeeldingen uit Zaandam zaten nog niet onze collectie; heel bijzonder. We zullen er erg zuinig op zijn en ze niet gebruiken.

 

 

Allen hartelijk dank. Zo wordt veel waardevol materiaal bewaard voor het nageslacht.

Mocht u ook zaken tegen komen die met de geschiedenis van Zaandam te maken hebben aarzel niet en neem contact met ons op.