Mijn hobby is mijn Koninkrijk!

door Koos van der Woude

Mijn hobby is mijn Koninkrijk!

Dat waren rake woorden van Greetje Sikkes. In 1958 gingen er al geruchten dat er nabij speeltuin Theresia in de Rosmolenwijk, een rolschaatsbaan zou komen.

Het rolschaatsen zou haar grootste hobby worden.

 

 

Buitenbaan geopend.

 Nadat in 1959 loco burgemeester en wethouder Hille, de baan had geopend, werd in 1960 de Zaanse Rollerclub opgericht. Het zou een onderafdeling worden van de speeltuinvereniging. Maar was ook toegankelijk voor niet-katholieken. De baan moest echter wel door de pastoor van de St Bonifatiuskerk worden ingezegend.  

 

Dat zorgde voor een gezellige drukte langs de nieuwe baan.

Eind jaren zestig/begin jaren zeventig kwam ZRC tot behoorlijke bloei. Als gevolg van aansprekende resultaten van leden.

Gré Sikkes en Hannie Bikkel werden enkele malen Nederlands kampioen in kunst- en showrijden.

Er was plots een enorme vraag naar rolschaatsen.

 

 

Rolschaats talent.

Hoe zou het nu met Greetje zijn? Koos ging bij Gré op de koffie en zat even later tussen de vele plakboeken, keurig bijgehouden door vader Cor Sikkes. Greetje heeft nu de AOW leeftijd bereikt en geeft af en toe nog les. “Ik was bijna iedere dag op de baan te vinden. Het begon al op 9 jarige leeftijd.

Rolschaatsen was mijn passie”, zegt ze. De kleine Greetje bleek een talent. Na vele rondjes, sprongetjes en verplichte figuren werd ze de jongste Nederlandse kampioen bij het kunstrolschaatsen.

Het begon bij de clubkampioenschappen. In 1961 werd ze zelfs Nederlands kampioen bij de pupillen. Maar Gré had nog een talent, ze kon aardig zingen. Op 12 jarige leeftijd zong ze in het bandje the Bright Stars, waarin ook Hennie huisman speelde. “Ik kwam daardoor voor een moeilijke keus te staan, zingen of rolschaatsen?”.

Ze koos voor haar passie en was daarin zeer succesvol. Veel oefenen. Leuke uitjes, showrijden in Engeland en het wereldkampioenschap in Spanje. Zelfs dansjes op wielen op een klein podium, was haar niet vreemd.

Het werd pas leuk toen John Winkelman er bij kwam. Als dansduo behaalden ze grote successen in de jaren zestig en stonden ze vaak op het hoogste schavot.

 

Foto’s; Gré Sikkes, gemeentearchief Zaanstad

geschreven 06-2018