Oostzijde 242 – de Skeve Skans

door Ruud Meijns

Deze foto van Oostzijde 242 komt uit de Typhoon van 19 december 1984 (foto  Prentekst). De begeleidende tekst zegt dat het herstel nabij is en dat alleen het wachten is op goedkeuring van de Rijksdienst voor Monumentenzorg. Het pand was gekocht door G. Kerkhof uit Zaandam die in overleg met architect J. Schipper het plan had de ‘Skeve Skans’ weer in oude staat terug te brengen.

Ik heb wat foto’s bij elkaar gezocht die wat geschiedenis van het pand laten zien.

 

 

Dit is de Oostzijde, vroeger Schinkeldijk geheten, met meelmolen ‘de Koker’. De molen brandde in 1910 af. Naast de molen aan de Zaankant het pand met de nummers 223-225 en rechts daarvan Oostzijde 242.

De foto uit 1898 is van Jan Hondius en de man op de vlet boomt in zuidelijke richting.

 

Rechts de Oostzijde in de jaren ’30.

Oostzijde 242 werd gebouwd in de eerste helft van de 18e eeuw. In 1916 werd de woning gekocht door molenmaker Jacob Boerendans, die hier woonde tot aan zijn dood in 1933. Kort hierna werd de woning betrokken door de familie Feeke.

Later was een deel van het pand in gebruik bij schoenmaker F. Postma. Hij heeft aan het pand nog een schuurtje toegevoegd dat bij de restauratie niet is terug gekomen. In de jaren ’60 van de 20e eeuw was het de bedoeling dat Oostzijde 242 naar de Zaanse Schans zou worden verplaatst. Deze plannen gingen uiteindelijk niet door.

 

 

 

Deze foto is genomen in maart 1977. Het pand is hier al aardig aan het aftakelen terwijl er nog tot 1980 in werd het gewoond.

 

 

 

 

En zo ziet het er nu uit in een mooi Zaans kleurtje

Foto’s: Gemeentearchief Zaanstad en Ver. Zaanse Molen.