Shortlist Bredenhofprijs 2023 bekend!

De Bredenhofstichting heeft in 2020 een tweejaarlijkse prijs voor de beste publicatie over de Zaanse geschiedenis ingesteld: de Bredenhofprijs. Met deze prijs wil de stichting onderzoekers stimuleren om de Zaanse geschiedenis te beschrijven en om de publieke belangstelling voor de Zaanse geschiedschrijving en haar auteurs bevorderen. De winnaar krijgt een bedrag van EUR 2.500,-.

De jury bestaat dit jaar uit Agnes de Boer (historicus), Leonie Sterenborg (conservator Zaans Museum), Lean van ’t Hooft (redacteur tijdschrift Zaans Erfgoed), Peter Tange (voorzitter Vereniging Zaans Erfgoed) en Frans Hoving (gemeentearchivaris Zaanstad).

De jury presenteert met trots deze 5 kanshebbers op de Bredenhofprijs 2023:

De Zaanse losse ploegen van Hans Boot

De schilders van de Zaan van Henk Heijnen

De Drie Gekroonde Hamers. Geschiedenis van een Zaanse smederij 1676 – 2022 van Margreet van der Hut

De verraadster van Erik Schaap

Het geheim van Holland. Werken, leren, leven op het Hembrugterrein van Adrienne Quarles van Ufford

De jury heeft bij het samenstellen van de shortlist gelet op:

– de mate waarin de belangstelling voor de Zaanse geschiedenis wordt gestimuleerd;

– de mate waarin een breed publiek wordt aangesproken (leesbaarheid, vormgeving);

– de inhoudelijke kwaliteit en argumentatiekracht;

– de originaliteit van de invalshoek die de auteur gekozen heeft.

Daarnaast heeft de jury besloten om dit jaar een oeuvreprijs toe te kennen aan een auteur die zich gedurende langere tijd heeft onderscheiden met een reeks van uitstekende publicaties over de Zaanse geschiedenis. Deze oeuvreprijs bedraagt eveneens EUR 2.500,-.

Op zaterdag 18 maart 2023 om 16.00 uur maakt de jury de winnaars van beide prijzen bekend op de Geschiedenismarkt in de Bullekerk. De geschiedenismarkt is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden en biedt een gevarieerd middagprogramma voor iedereen die geïnteresseerd is in de Zaanse geschiedenis. Er zijn kraampjes van de historische verenigingen, Zaanse historische auteurs presenteren hun boeken en het publiek kan allerlei korte workshops volgen die te maken hebben met onderzoeken en schrijven.

Voor meer informatie: www.bredenhofprijs.nl