Zoeken:

Winter 1940 – 1941

door Ruud Meijns

Wij kregen een stel foto’s van dhr. Ben Bonte waarop te zien zijn schaatsers op een bevroren Hanenpadsloot en personeel van het bedrijf Exter dat daar tot eind jaren zestig heeft gestaan. De winterfoto’s zijn gemaakt in de winter van 1940-1941. Van de foto van het personeel is geen datum bekend.

Om de situatie te verduidelijken heb ik een kaartje uit het gemeentearchief bijgevoegd van 1909 waarop de situatie aan het Hanenpad te zien is. Helemaal links loopt de Zuiddijk. Aan het eind van het Hanenpad waren houtloodsen en verder alleen nog maar land en sloten tot aan Oostzaan. In de jaren ’40 was die situatie nog niet veel anders.

 

 

 

 

Het Sluispad vanaf het Hanenpad want het is al aan het dooien. Aan het eind van het Sluispad de fabriek van Exter, tevens het einde van het pad. Je kon van Sluispad af via een paadje langs de Exter. Je kwam dan weer op nog onbebouwd land. Op deze foto is ook de pijp van fabriek nog te zien.

Het gebouw aan het eind met de makelaar werd de ‘blikken loods’ genoemd en was onderdeel van de houthandel van Verweij.

 

 

 

 

De personeelsfoto

Personeel van de fabriek met 4e van links dhr. ’t Hart, schoonzoon van dhr. Exter en 6e van links staat dhr. Zeeland, wiens dochter we hier onder zien schaatsen. Wie meer namen weet mag ze melden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schaatsers in de winter van 40-41. De mensen op de foto links lopen naar de fabriek van Exter. Het kind op de foto rechts is de dochter van dhr. Zeeland. De loods op de foto van het meisje is De Morgenster die verder in het land lag.

Voor opmerkingen: redactie@historisch-zaandam.nl

Twitterberichten