ZFC – Ajax           9 november 1930

door Ruud Meijns

De Zaandamse Footbal Club ZFC is opgericht in 1904, dat is volgend jaar 120 jaar geleden. Van de club is niets meer over. ZFC is opgelost in een vereniging met een nieuwe naam en alleen het verleden is er nog. 

ZFC was een grote club (net als KFC) en zoals uit de tekst hieronder blijkt speelde het in competitie met de clubs die nu nog grote namen zijn zoals Ajax, Feyenoord en Sparta. Men speelde in regio’s en een wedstrijd tegen Stormvogels, bestaat ook al niet meer, trok massa’s mensen. Bij uitwedstrijden trokken grote groepen ZFC-ers met de club mee.

Ik wil graag terug naar 1930 toen ZFC in de Eerste klasse West I speelde en samen met Ajax moest uitmaken wie er dat jaar kampioen zou worden. De belangrijke wedstrijd werd in november in Zaandam gespeeld tegen Ajax.

 

 

 

 

 

 

 

Dat de belangstelling groot zou zijn voor deze wedstrijd wist men van te voren en om de stroom bezoekers te kunnen ontvangen werden extra tribunes gemaakt. Vele handen maken zwaar werk licht. Zelfs de Engelse trainer Bollington links met pijp kwam een kijkje nemen naar de werkzaamheden van vrijwilligers. Toen waren trainers nog Heren, dat is wel te zien. Op de zondag zelf kwam het verkeer in en naar Zaandam al flink vast te zitten en vooral bij de spoorovergang van de Westzanerdijk waar de bezoekers opgehouden werden door het treinverkeer.

Er kwamen ruim 10.000 bezoekers naar de wedstrijd dus de extra tribunes waren wel nodig. Toch waren er voordat de wedstrijd begon ongeregeldheden die maar met moeite door de mensen van ZFC in goede banen geleid konden worden; er was geen politie aanwezig. Enige afzetting lieten het loodje en de zittribune was heel moeilijk bereikbaar door alle mensen die ervoor stonden.

 

Foto gemeentearchief Zaanstad – NL-ZdGAZ_22_17546

 

Ajax nam in de eerste helft de leiding. ZFC wist gelijk te maken. Ajax nam weer de leiding en ZFC maakte weer gelijk. In de laatste vijf minuten van de wedstrijd drong ZFC zo aan dat de Ajaxied Van Kol een eigen doelpunt scoorde 3-2. De strijd binnen de lijnen werd door de spelers met respect naar elkaar gestreden volgens de krant.

Als er enige kritiek mocht zijn, was dat naar de scheidrechter de heer Vuijk wiens leiding niet al te best was; hij nam zonderlinge beslissingen.

En zo was de stand (zie staatje) in het kampioenschap na deze wedstrijd; ZFC aan kop.

Maar aan het eind van het seizoen was het toch Ajax dat kampioen werd.

De informatie en de meeste foto’s zijn uit de krant van 10 november 1930 gehaald. Vandaar de slechte kwaliteit.