200e lid voor Historisch Zaandam

door Ruud Meijns

Een mijlpaal vonden we het. 200 leden is een aantal waar we al een tijdje tegenaan zaten en opeens hadden we dat punt bereikt. Daarom een portretje van ons 200e lid; Nico van ’t Hof.

Nico is in 1947 geboren in de Oostzijde, in Spes Viva, kliniek – rusthuis, maar hij woonde in de Halstraat 34, een zijstraat van de Oostzijde. Dit houten woonhuis was het laatste huis van het straatje. Verder was er een sloot en landerijen tot aan Oostzaan. Eerst had het huis nog een ‘hoisie’ boven de sloot, maar later kregen ze een huisje op het erf met een tonnetje, al een hele verbetering.

Als je naar de stad wilde moest je het straatje uitlopen om op de  Oostzijde te komen.

Nico heeft nog levendige herinneringen aan het straatje en bewoners. Zoals de smederij van Koelewijn op nummer 7. In de smederij werkte Henk Huisman, een bekende tenor in die tijd, die onder het hameren zijn liederen ten beste gaf. Een straatje verder in de Bloemstraat woonde de familie van Borkum waarvan de man zijn vrouw in een crapaudstoel op een bakfiets vervoerde. Het zijn kleine dingen uit z’n jeugd die naar boven borrelen als we erover praten.

Hij heeft de Simon Claesstraat zien bouwen en uiteindelijk moest ook hun huis wijken voor de nieuwbouw en ze verhuisden naar de D. Doniastraat. Tegenwoordig woont hij in Westerkoog.

Hij heeft 42 jaar bij de gemeente Zaandam en vanaf 1974 Zaanstad gewerkt als milieudeskundige. Hij begon als chemisch-analist bij Honig in Koog aan de Zaan. Daar controleerde Nico o.a. het zuurstofgehalte van de Zaan. Nou daar kan hij genoeg verhalen over vertellen toen het milieu nog niet de prioriteit had die het nu heeft. De laatste jaren heeft hij zich vooral bezig gehouden met geluid en de overlast daarvan in en rond Zaanstad. Prachtige baan en hij had nog wel even door willen gaan, maar ja er was geen ontkomen aan pensioen, maar nu geniet hij er samen met z’n vrouw van.

En wat onze club betreft; groeien maar zou ik zeggen.