Zaandam 200 jaar

In het jaar 2012 zou Zaandam haar 200 jarig bestaan vieren als stad. Napoleon had in 1811 beslist dat de twee afzonderlijke delen Oost- en Westzaandam per 1 januari 1812 één stad zouden worden; Zaandam.

Oud journalist van Dagblad Zaanstreek Melchert Leguyt vroeg zich in januari 2011 af wat er van de viering van dit feit zou worden omdat hij er nog maar weinig over had gehoord. In het Dagblad Zaanstreek schreef hij de column met de titel ‘Stil’.

 

Uit: Dagblad Zaanstreek 29 januari 2011

Eén van de redenen waarom Melchert Leguyt dacht dat er nog niet veel opgetuigd was had te maken met het ontbreken van een historische vereniging in Zaandam. Nou, daar is door de komst van Historisch Zaandam een eind aan gemaakt. We hadden er zeker aandacht aan besteed.

 

Zaandam 200

Maar hoe ging het met dat jubileum? In het weekeinde van 1, 2 en 3 juni traden er tal van artiesten op. Er zouden tall ships komen om te bezoeken, een zwemwedstrijd, sloepenrace, de Burcht zou omgetoverd worden in een Frans dorp uit Napoleons tijd. Maar veel ging niet door, het weer zat niet mee en de kaartverkoop was minder dan men had begroot. Er verscheen nog wel een boek over Zaans monumenten geschreven door Peter Roggeveen. Het jubileum eindigde met rechtszaken tussen organisatoren en onder-organisatoren met eisen over en weer.

Net als Melchert Leguyt schreef was het misschien toch beter geweest als dit door de bevolking was  georganiseerd, maar of dat iets zou zijn geworden – met die wijken zonder ziel – ik waag het te betwijfelen.

Met dank aan Winnie de Wit.

illustratie: SSR Management