Zoeken:

Bezoek Albert Heijn Erfgoed

Vrijdagmiddag 5 april bezocht een delegatie van Historisch Zaandam het archief van de firma Albert Heijn. Met een twintigtal leden mochten we de schatkamer van het verleden van de Zaanse Grootgrutter betreden. 

De groep werd ontvangen door Martin Gerssen de manager van het archief. Na een kort welkomstwoord werden we overgedragen aan onze gidsen voor deze middag Andre Bosboom en Jan Klees, beiden vrijwilligers bij de Stichting Albert Heijn Erfgoed. In het archief ligt zo’n 132 jaar geschiedenis die begon in Oostzaan in 1887 toen de jonge Albert Heijn op 21-jarige leeftijd samen met zijn vrouw Neeltje. een winkeltje begon.

Het archief werken wekelijks zo’n 20 vrijwilligers die er voor zorgen dat alles wat in het archief aan schenkingen en donaties binnenkomt beschreven wordt en een plaatsje krijgt in de stellingen. Goed verpakt in zuurvrije dozen zodat het voor het nageslacht bewaard wordt. De vrijwilligers zorgen ook voor de website: https://albertheijnerfgoed.nl/

Er ligt werkelijk van alles. Van de Aller Hande vanaf 1954 tot de jaarverslagen, van papieren zakjes tot de allereerste scanner, een loodzwaar apparaat. Maar ook persoonlijke zaken die door de directeuren, maar ook door personeelsleden zijn geschonken, met de daarbij horende verhalen.

Vele foto’s van AH-winkels, van werk in de fabrieken, van de avonden van de personeelsvereniging. Andre Bosboom kent vele verhalen die bij de objecten in het archief horen. Van een met zegeltjes van de PMC (Premie van de Maand Club) gespaarde koelkast die bij de mevrouw nog steeds in de woonkamer stond, keurig met een kleedje erover, ze was er nog steeds trots op. Bezoekers die hun eigen verhaal hebben bij de voorwerpen die ze voor zich zien. Een verzameling van speciale acties voor de kinderen die nu nog steeds doorlopen. Voorbeelden van producten door de lange jaren heen. Een feest voor het oog en van herkenning.

 

Twitterberichten