Bruggen krijgen namen Zaanse verzetsstrijders

De gemeente Zaanstad heeft besloten om een aantal belangrijke verzetsstrijders te eren. In Zaandam worden negen bruggen naar verzetsmensen vernoemd. 

In de Gouw, tussen de Zuidervaart en de Rijksweg A8, liggen elf bruggen. Twee bruggen kregen al eerder de naam van een verzetsheld. Zo werd in 2013 de brug op de Vermiljoenweg naar Anton de Kom vernoemd. De brug tussen het Gouwpark en de Hoogaarslaan kreeg in 2020 de naam van verzetsstrijder Cornelis Zwart. Straten van de nieuwbouwwijk Gouwpark krijgen de namen van verzetsstrijders. Deze namen zijn door de gemeente gekozen uit een lijst van Contactgroep Voormalig Verzet Zaanstreek Waterland 1940-1945. Uit die lijst zijn ook de namen van de negen bruggen gekozen. Benieuwd naar de namen van de bruggen? Hier kunt u het volledige persbericht van de Gemeente Zaanstad lezen.

Over de naamgevers van de straten in de nieuwe wijk Gouwpark is een mooi boekje met achtergrondgegevens geschreven door Erik Schaap en Josephus (Sjef) Wolfs. U kunt dat boekje hier lezen. Het boekje is ook opgenomen in de bibliotheek van onze vereniging (VHZ 0642).