De Drie Gekroonde Hamers

geschiedenis van een Zaanse smederij 1676 – 2022

door Ruud Meijns

Wat zal dat voor geluid zijn geweest als je in de 17e eeuw over de Hogendijk liep en er op de scheepswerven werd getimmerd, gezaagd en in de smederij klonk het geluid van hamers op staal. Eén en al bedrijvigheid. Daar moest ik aan denken bij het openslaan van het boek De Drie Gekroonde Hamers van Margreet van der Hut.

Voor zover nu bekend begon het smeedwerk op de Hogendijk met Heijndrick Tijsz. Smit († 1697). Via het belastingregister kwam de schrijfster erachter dat in 1677 een nieuwe smederij werd genoteerd. Het deurkalf van de smederij wijst op 1676.  

Smederij de Drie Hamers door Jan Kruijver

Dit is het begin van een lange lijst met smeden, eigenaren en knechten die op de Hogendijk in de smederij gewerkt hebben. Bekende namen als Sombroek en Kaaijk komen erin voor en het eindigt met Luuk Jonker.

De schrijfster heeft het boek in 4 hoofdstukken ingedeeld t.w. de smederij, de familie Kaaijk, de Hoogendijk waarbij aan bewoners van de dijk aandacht wordt besteed en een hoofdstuk over smids- en smeedwerk. Naast de genoemde onderdelen komt de schrijfster er tussendoor ook nog met leuke feitjes die zijdelings met de smederij te maken hebben en een leuke aanvulling zijn op het verhaal.

De eerste van de familie Kaaijk die als smid aan de slag gaat is de timmerman Nicolaas Kaaijk. Zijn vrouw had als huwelijksgeschenk de smederij van haar ouders gekregen. Zo begon de familiegeschiedenis van Kaaijk in het smeden.

De smederij de Drie Hamers, Hogendijk 1870

In 1898 krijgt de smederij op de Hogendijk door een verbouwing een ander uiterlijk zodat echtgenote Geertje een winkeltje in huishoudelijke artikelen kon beginnen. Daarnaast nam ze ook nog kleermakerswerk aan om het gezinsinkomen op peil te houden.                                                                                       

En alles is geïllustreerd met heel veel foto’s en tekeningen; een genot om door te bladeren. Gelukkig voor ons fotografeerde die van Kaaijk veel zodat we nu nog kunnen genieten van de familiekiekjes en van de medebewoners van de Hogendijk.

ISBN 978-90-831031-4-3 –  (hardcover)

120 pagina’s – Prijs: EUR 29,95 – verzendkosten (NL) € 4,10 

BOEKUITGEVERIJ CASAE

Gortershof 127, 1544 SM Zaandijk

Contact / Info: uitgeverijCASAE@gmail.com