Tentoonstelling – De Gracht door de jaren heen

De vereniging Historisch Zaandam heeft samen met ondernemers ‘op de Gracht’ een tentoonstelling over de ontwikkelingen op de Gedempte Gracht vanaf 1600 tot nu georganiseerd. Dat deden we door foto’s in de etalages van De Jager op de Gracht, Fotostudio Heno, Steps, Sport2000, Blokker, Pfannini, Patisserie en Chocolaterie Buter, Bruna, Hema, Metselaar Optiek, ’t Groene Pandje en Albert Heijn. Daarnaast is er een meer uitgebreide tentoonstelling in winkelcentrum de Rozenhof.

De Gedempte Gracht ontstond tussen 1853 en 1858 door demping van de padsloot tussen het Zilverpad en het Kuyperspad. De Gracht ontwikkelde zich tot winkelstraat en het centrum van Zaandam. In de loop van de tijd heeft de Gedempte Gracht verschillende keren een makeover meegemaakt. Van woongebied naar winkelgebied, van verkeersroute naar voetgangersgebied met kiosken tot de huidige situatie met een gracht. Dit verhaal is uitgebreid te lezen en te bewonderen in de Rozenhof. Bovendien gaan we bij Albert Heijn nader in op het gebied rond de Hermitage, vroeger ’t Ventje en het Ankersmid.

De tentoonstelling opende op 1 september, de dag van de Zaanse Erfgoedmarkt in de Oostzijderkerk, en is de gehele maand oktober nog te bezichtigen.

Ook is er een Instawalk over de Gedempte Gracht beschikbaar. Deze wandeling is als folder beschikbaar, waardoor de route zonder begeleiding kan worden gelopen. De folders zijn te verkrijgen bij de Zaanstore, Albert Heijn en Bruna op de Gedempte Gracht in Zaandam.