De Held Jozua

Zaterdag 29 september is het Zaanse Molendag. Als er ergens een streek is die het recht heeft op een eigen dag voor de molen is het Zaanstreek wel. Honderden hebben er hier gestaan. Het molenbedrijf is nu nog te zien en te beleven op de Zaanse Schans. In Zaandam staat staat eigenlijk alleen nog De Held Jozua overeind. Vandaar wat plaatjes van deze held.

De Held Jozua staat al sinds 1719 in het Westzijderveld. Lang samen met diverse andere molens zoals De Liefde, De Rode Jager, De Pet. Nu staat hij er nog als enige. Hij is nog lang in bedrijf geweest, maar toen de woningbouw in Westerwatering een aanvang nam ging het slecht met de molen.

 

In 1994 werd begonnen met d restauratie die in 1998 werd voltooid. De molen is ondergebracht in de Stichting Houtzaagmolen die voor het behoud zorgt. En er wordt nog steeds gezaagd en dat midden in een woonwijk.De mannen van Otterdvd, die van die mooie filmpjes maken over ons molenbestand, hebben er ook eentje met De Held Jozua en de mensen er omheen in de hoofdrol.