De Schooltuin 

  door Ruud Meijns

Vanaf april is het schooltuincomplex geopend. Dan zullen veel schoolkinderen weer aan hun tuintje mogen werken. Generaties zijn hen voorgegaan. Vanaf de jaren ’30 was er het complex aan de ringweg waar de schooltuinen gevestigd waren. Daarvoor was de schooltuin nog een onderdeel van de Gemeentelijke Kwekerijen.

Deze kwekerijen lagen aan het eind van de Klaas Katerstraat en binnen dat complex was een aparte afdeling ‘De Schooltuin’. Voor scholen die biologie of plantkunde gaven  was bij deze kwekerij de mogelijkheid om planten af te nemen voor het onderwijs. Regelmatig werd in de kranten aangegeven welke planten beschikbaar waren en afgehaald konden worden. Meer dan 100 soorten waren beschikbaar van allerlei planten, maar ook meloenen, tomaten of haver, gerst, tarwe. Alles om het onderwijs aanschouwelijk te maken.

Maar er gaat toch niets boven het echte werk; met je handen in de grond. Een zaadje in een kuiltje doen en zien dat er iets uit gaat ontstaan. Velen hebben zo het verschil leren kennen tussen onkruid en plantjes. Hebben leren schoffelen en harken of omploegen zoals op de foto dhr. Frederiks aan leerlingen laat zien. Tuin aan de Ringweg.

Hard werken, maar aan het eind van de periode kon je met een tas vol sperziebonen, sla en weet ik al niet wat op huis aan waar vader en moeder je vol trots de beste tuinman van de familie noemden.

En nog steeds kunnen kinderen met de wonderen der natuur kennis maken. En dat alles wat leeft en bloeit ons steeds weer boeit om maar eens een afsluiting van een oud radioprogramma aan te halen.

Het huidige complex naast de Kinderboerderij aan de Weer

Openingstijden
Van april t/m oktober:
Maandag t/m vrijdag: 9.00-16.00 uur
Woensdagen: 9.00-12.00 uur

Bezoekadres en contact
Adres: De Weer 31, 1504 AH Zaandam
Telefoon: 06-13830379
E-mail: info@zaansnatuurmilieucentrum.nl
Web: www.zaansnatuurmilieucentrum.nl