De Spaarbank
door Ruud Meijns
De eerste spaarbanken in Nederland waren de Nutsspaarbanken die vanaf 1817 werden opgericht door de familie Th. Nauta en de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen. Een spaarbank is een bank die zich toelegt op het sparen door klanten, in tegenstelling tot algemene banken, die een uitgebreidere dienstverlening bieden. (Wikipedia)
Zaandam
Op 29 mei 1918 besloot de gemeenteraad van Zaandam, na eerst onderzoeken te hebben verricht naar de werking van de Gemeentespaarbanken te Arnhem, Deventer en Maastricht, tot oprichting van een spaarbank. Op 11 april 1921 werd de spaarbank geopend. Het college van burgemeesters en wethouders vormde het bestuur, terwijl de feitelijke bestuurstaken werden uitgeoefend door een Commissie van Toezicht op de Spaarbank. De bank is in 1980, als Bondsspaarbank overgegaan in de Centrumbank.
De spaarbank hield dagelijks zitting van 9 tot 12 en van 2 tot 4 uur in een kantoor op de bovenverdieping van een pand aan Dam 2 te Zaandam.
Inleg
Voor geld inleggen ging je met je centen en je spaarbankboekje naar de bank en mocht je geld storten. Dat werd dan door de medewerker in het boekje bijgeschreven en daarna kon je weer naar huis. Niks onder je kussen bewaren, maar veilig op de bank. Had je geld nodig dan was de gang omgekeerd en stond je met je boekje bij het loket om geld van je rekening te halen. Ook dat werd genoteerd.
Onlangs kwam de vereniging in het bezit van zo’n spaarbankboekje en dat riep toch wel weer herinneringen op. Tegenwoordig pak je je telefoon en kun je je saldo bekijken, je kunt overboeken en als je contant geld nodig hebt ga je naar een betaalautomaat, de zogenaamde flappentap, en krijg je je geld. Het boekje hebben we overgedragen aan het Gemeentearchief Zaanstad.
Informatie: Wikipedia en Gemeentearchief Zaanstad