De winnaar die het spel verloor

door Ruud Meijns

In een recent verschenen boek met deze titel van Margreet van der Hut vertelt zij het turbulente verhaal van haar grootvader Marinus van der Hut. Na het overlijden van haar vader vindt Margreet in de nalatenschap van haar vader een onderzoek dat hij heeft ingesteld naar het leven van zijn eigen vader; Marinus van de Hut. Het zal toch vooral de raadselachtige dood van Marinus van der Hut zijn geweest die hem ertoe bracht dat onderzoek te starten.

Dampad, rond 1e W.O., staat achteraan met hoed M.C. van der Hut met links zijn zuster en rechts van hem zijn moeder

Martinus van der Hut werd in 1899 in Delft geboren. Ook in dat jaar verhuist het gezin samen met de werkgever, van de vader, de artillerie Inrichting van Delft naar Zaandam waar ze hun intrek nemen in een woning op het Dampad. Na de niet katholieke Bakkerschool, volgt van der Hut een opleiding in Tilburg aan de Apostolische School voor Missionarissen. Vlak voor het afstuderen kiest de jonge man voor een loopbaan in de journalistiek.

Twee werelden

Dat is het begin van een leven waarin hij zowel de rol van burgerman als de rol wereldburger speelt. Broodschrijver en ook bezoeker van casino’s aan de Riviera. Hij heeft een rol in de beginnende filmwereld in de jaren ’30 en verkeerd met personen uit de luchtvaartindustrie ten tijde van de Burgeroorlog in Spanje.

Het gezin van der Hut met huisvriend Jan Huijg (links), 1935

Het is eigenlijk teveel voor dit korte leven want in 1937 komt hij, onder dubieuze omstandigheden, om bij een ongeluk waarbij hij van de fiets wordt gereden. Wat er op de weg van Amsterdam naar Zaandam precies heeft plaats gevonden is onduidelijk. Had Marinus van der Hut zich ingelaten met zaken die voor hem te groot en/of te gevaarlijk waren, had hij zijn hand overspeelt?

Tinus van der Hut (links) met echtpaar Noorduyn en vliegenier H. Souffree in Monte Carlo 1934.

 

Het is mooi en stijlvol vormgegeven boek van uitgeverij Casae in Zaandijk. Margreet heeft weer een stukje geschiedenis aan haar familiegeschiedenis toegevoegd en aan de historie van Zaandam.

 

De winnaar die het spel verloor (Uitgeverij Casae, 48 blz. 19,95 euro). Verkrijgbaar bij Bruna aan de Damstraat en bij: sites.google.com/view/uitgeverijcasae/homepage.