De Wintertuin van Krasnapolsky

Een voor velen onbekend stukje geschiedenis Zaandam.

In de Stationsstraat lag een stuk grond dat voor het Amsterdamse hotel Krasnapolsky zorgde voor de planten en bloemen die in de wintertuin van het hotel werden gebruikt.

Zie de foto uit het gemeentearchief van Amsterdam.

De kwekerij was in handen van de heren Schmidt en Riesmann.

Volgens het Kadaster werd met de kwekerij in de Stationsstraat begonnen in 1892. Het had een oppervlakte van 37 Are en 70 Ca.

 

 

De Stationsstraat, rechts, achter het muurtje ligt de kwekerij van hotel Krasnapolsky.

 De huizen links hadden een gezamenlijke naam: Tuinzicht. Op het kaartje is te zien dat het een ideale plaats was want het had nog een waterverbinding met de Vaart die achter het Rustenburg liep.

 

Het open deel onder de naam Stationsstraat, vanaf de hoek met het Rustenburg is de kwekerij. De kaart is uit 1909. In 1921 is de grond verkocht voor de bouw van woningen en kwam er een einde aan de kwekerij op die plek.

Op de kwekerij aan de Stationsstraat werkte Johan Schipper (1849-1917) die na sluiting van de kwekerij op de Stationsstraat voor zichzelf begon op het Bouwmanspad in Zaandam. Hij vestigde daar kwekerij ‘Flora’. Het is recent dat we te horen hebben gekregen dat Bloemsierkunst Schipper met de laatste vestiging in de Peperstraat moet stoppen bij gebrek aan opvolgers.

Illustraties: Vereniging Zaanse Molen en Gemeentearchief Zaanstad