Een bijzondere schenking

    door Ruud Meijns     

Op de maandagmiddag in de Bovenkruier ontvangen we graag bezoekers. Zo kwam mevrouw Yvonne Sibbing met haar man enkele mappen brengen boordevol met foto’s door haar moeder, mevrouw M.J.  Stolp-de Groot (1936 – 2022) gemaakt. Voor onze vereniging een schat aan unieke plaatjes van Zaandam en omgeving.

Mevrouw Stolp de Groot werd in Arnhem geboren, trouwde in 1961 met J.J. Stolp (1936 – 2023) en woonde vanaf 1963 in Zaandam. Enkele jaren in het Kogerveld, verhuisde naar de Zuiderven en tot 1996 op het Pauwenven waarna het echtpaar naar Heiloo verhuisde. Ze kregen twee kinderen Yvonne en Marcel.

Mevrouw Stolp in 1965

Vanaf het moment dat ze zich in de Zaanstreek vestigde heeft mevrouw Stolp zich geïnteresseerd voor de geschiedenis van de streek. Ze verzamelde ansichten van de Zaanstreek en van molens. Ze knipte stukjes uit de krant. Ze las veel en verzamelde o.a. boeken van Cor Bruijn en andere Zaanse schrijvers.

Ze was zeer actief, lid van de Plattelandsvrouwen en van de Zaanse Molen. Tot haar activiteiten behoorde ook het fotograferen van haar omgeving. Ze fotografeerde in Zaandam maar ook daarbuiten. Zo maakte ze een fietstocht over de Westzanerdijk en aan het eind rechtsaf Westzaan in. Ondertussen fotografeerde ze plekjes die ze bijzonder vond.

Al die foto’s kwamen in een plakboek en meestal kwam daar ook bij waar het was en wanneer. En zo ontstond een unieke verzameling waar we zeer blij mee zijn. Alle foto’s worden gescand en zullen in onze beeldbank worden geplaatst. Mocht u als lezer in het bezit zijn van foto’s van Zaandam e.o. dan weet u dat u ze altijd bij ons langs kunt brengen. Hier twee voorbeelden van haar werk.                                                                                                              Mevrouw Stolp in  2022

 

 

  Prinsenstraat 1971

      Troelstralaan – Zuiderven 1971