Een monument voor het bakkersechtpaar Vermeulen

door Ruud Meijns

Zondag 26 maart presenteerde Dik Vermeulen in de Oostzijderkerk zijn geschiedkundig- en genealogisch onderzoek naar zijn ouders Anton Vermeulen en Truus van der Does.

De in de kerk verzamelde familieleden hoorden en zagen de resultaten van zijn onderzoek. De zoektocht heeft geresulteerd in drie kloeke boeken die elk een deel van het onderzoek laten zien. Het eerste exemplaar van de set boeken werd aan een delegatie van de vereniging Historisch Zaandam uitgereikt.

Dik Vermeulen heeft de familiegeschiedenis tot vele generaties terug vastgelegd. Daarbij gaat hij tot in detail terug naar beide families van zijn ouders. Uitgebreide geschiedenissen geven een mooi beeld van de families; de één uit Uithoorn en de ander uit Geldermalsen. Een grote hoeveelheid aan documenten, foto’s en wetenswaardigheden laten zien waar Anton en Truus vandaan kwamen. En dan wordt verteld hoe het stel in Zaandam terecht kwam.

Eenmaal in Zaandam wordt de ontstaansgeschiedenis van de bakkerij met de eerste bakker Pieter Groot verteld. Hij verkocht de bakkerij aan Aart van den Brink. Deze droeg zijn zaak over aan zijn zoon Aart van den Brink (junior). In 1949 neemt het echtpaar Vermeulen het stokje over. Ook latere aanpassingen aan het pand staan in het boek, steeds weer aangevuld met documentatie. De indeling van de woning over de jaren. Waar stond de oven en waar lag de eetkamer. De bovenverdieping en wie waar sliep. En natuurlijk niet te vergeten gaat het over het echtpaar dat de bron van de hele geschiedenis was: Anton en Truus Vermeulen.                                                                                                                                                           Bakker Vermeulen voor zijn winkel Willemstraat 23

Het bakkers vak komt uitgebreid ter sprake. Hoe Anton aan bepaalde recepten is gekomen zoals voor de Duivenkater; een typisch Zaans product, dat hij niet kende.

De modernisering van de bakkerij komt ter sprake en de grote  veranderingen als er supermarkten komen die ook brood gaan verkopen.

 

Dik Vermeulen heeft ook oog gehad voor de kleine geschiedenis van het gezin Vermeulen uit de Willemstraat. Voor een gezin met een bakkerij is het niet alleen vader die ’s morgens vroeg gaat bakken en moeder die in de winkel staat en het huishouden doet. Het bakkers vak bepaalde het ritme van de familie. Ook de kinderen hadden een taak zoals de zonen die ingeschakeld werden bij de bezorging van de broodwaren voor- en na schooltijd. De korte vakanties want eerst moest de bakkerij van boven tot onder grondig worden schoongemaakt.

Voor een geïnteresseerde in de geschiedenis van Zaandam is het ook smullen want de Spoorbuurt en met name de Willemstraat komt zeer uitgebreid aan bod. Zo loopt de auteur alle woningen in de Willemstraat langs en vertelt iets over de bewoners.

We kennen allemaal het lot van de Spoorbuurt waar de Willemstraat een onderdeel van was. Ondanks de nodige strijd door de burger was de buurt gedoemd te worden gesloopt.  

Willemstraat 1977

Voor het echtpaar Vermeulen breekt een nieuwe periode in hun leven aan als ze in 1988 een nieuwe woning in Westerwatering kunnen betrekken en waar ze in 1989 hun 40-jarig huwelijk kunnen vieren. Voor Anton komt het einde in januari 2001, oud 77 jaar. Truus overleed in 22 juni 2011, oud 85 jaar.  Ze zullen niet licht vergeten worden met de drie delen die hun hele geschiedenis beslaan.

Foto’s: Dik Vermeulen, Derk Peeters, Gemeentearchief Zaanstad