Gonda Kreeft

Gonda is in 1960 geboren in de Eendrachtstraat in Zaandam. Zij heeft op een aantal adressen in Zaandam gewoond, ging hier op school en had haar eerste baantje bij bakker Riensema op de Zuiddijk. Met 15 jaar was ze volgens de regels nog te jong dus als er controle kwam, moest ze even uit het zicht blijven. Ze heeft daarna nog kort op kantoor gewerkt, maar zocht toch liever iets waarbij je je handen moest laten wapperen, zoals ze zelf zegt. Dat vond ze bij Albert Heijn-Super in de aan de Vermiljoenweg waar ze een flink aantal jaren heeft gewerkt. Ze heeft ook nog bij het bekende etablissement Broodje van Dick gewerkt.

Ze trouwde, kreeg kinderen en is later weer gaan werken. Na haar scheiding kwam ze een paar jaar geleden via haar broer in aanraking met de site ‘Zaandam, Toen en Nu’. Het zoeken naar oude foto’s was al een tijdje een liefhebberij, maar nu kreeg ze de gelegenheid er ook iets mee te doen. Ze begon foto’s op de site te zetten, maakte er verhaaltjes bij. Dat viel op en ze werd gevraagd om mede het beheer van de site op zich te nemen. Ze heeft een aantal mede-beheerders gehad, maar met Jan Boonstra kende ze wel de beste samenwerking. Nu doet ze het weer alleen.

De site heeft rond de 3000 leden. Het is een besloten site, je moet lid worden. Er is even een stop geweest, maar de site is nu weer open voor nieuwe leden. Gonda kijkt altijd wel even wie het aanstaande nieuwe lid is, want ze wil het wel netjes houden. Reclame of discussies is niet de bedoeling. Daar is ze streng in want het kan tot allerlei ongenoegen leiden en daar heeft niemand wat aan. Het is een nostalgische site, waar veel herkenning is van plekken en van herinneringen.

Zo zijn de reacties ook meestal; mensen zien dingen van vroeger en hebben er herinneringen bij die ze met andere willen delen.

Gemiddeld kost het haar een uur of vier per dag om de site netjes in de lucht te houden. Opletten dat er geen rommel binnenkomt, oude foto’s er vanaf halen. In het begin kreeg elk nieuw lid een welkom, dat is er even bij ingeschoten, misschien komt het terug.

Ze heeft ooit een poging gedaan om een bijeenkomst van leden te organiseren, maar daar heeft ze vanaf gezien. Het vinden van een geschikte datum bleek een probleem; wie weet komt het nog. Ze heeft nog een site onder haar hoede die ze gebruikt om haar collectie van foto’s van de rest van de Zaanstreek te laten zien; ‘Te Warskip naar het vroege Zaanstreek’, op Facebook te vinden. Ter verduidelijking – te warskip gaan is uit logeren gaan.

Gonda blijft zoeken naar foto’s van Zaandam en dan zetten de leden van de site er ook nog foto’s op. Dat maakt het tot een leuke wisselwerking en met de herinneringen die dit losmaakt, blijft het prettig om eraan te werken.