Guurtjesdag en Zaandam in 1871

Op 2 juni 1871 kwam de Franse schilder Claude Monet met zijn gezin naar Zaandam. Ze verbleven hier vier maanden en Monet maakte in die periode maar liefst 25 schilderijen. Monet is net op tijd om het oude Zaandam vast te leggen, toen de molens nog maalden en de schepen nog zeilden. De industriële revolutie, die in bijna heel Europa dan op gang is gekomen, verandert door de opkomst van stoommachines binnen een paar jaar voorgoed het kenmerkende molenlandschap van de Zaanstreek, zoals Monet dat heeft waargenomen. Dit jaar is dit 150 jaar geleden en daarom staat de Zaanstreek vier maanden lang in het teken van ‘Door de ogen van Monet’. 

Er zijn tal van activiteiten, waaronder een zogenaamde ‘Guurtjesdag’. Monet was een landschapsschilder maar maakte tijdens zijn verblijf in Zaandam ook 1 portret. Dit was van Guurtje van de Stadt. Guurtje kwam uit een welgestelde Zaanse familie en woonde aan de Zuiddijk in Zaandam. Monet schilderde Guurtje maar maakte ook nog 3 andere schilderijen in de buurt van de Zuiddijk.

Op 11 juli 2021 organiseren Historisch Zaandam en Stichting Monet in Zaandam samen een Guurtjesdag. 11 juli is gekozen omdat dit de trouwdatum van Guurtje van de Stadt met Enricus Gerardus Duyvis is. Dit was weliswaar in het jaar 1878 en niet in 1871, maar hoort wel bij de Zaanse geschiedenis. Vrouwen met de naam Guurtje krijgen op 11 juli een speciale ontvangst, daarnaast is er om 14 uur in de Oostzijderkerk, Zuiddijk 1 een lezing over Zaandam in 1871 door Historisch Zaandam en wordt door Monet zelf verteld over zijn connectie met Guurtje van de Stadt. Na afloop kunnen Guurtjes en andere geïnteresseerden als Guurtje op de foto. De lezing start om 14 uur en is gratis toegankelijk.

Tot en met 8 oktober is in de etalage Zuiddijk 52 te Zaandam een replica van het schilderij van Guurtje van de Stadt te bekijken. En er hangt een portret van Rebecca van de Stadt, een nazaat van Guurtje en dit portret is geschilderd door Peter de Rijcke.

Voor alles over Claude Monet in Zaandam is er het MonetAtelier van Stichting Monet in Zaandam. In het MonetAtelier zijn replica’s te zien van de 25 Zaanse schilderijen van Monet. De verzameling schilderijen biedt een unieke blik op het werk van Monet en tegelijkertijd een impressie van Zaandam in 1871.

Historisch Zaandam heeft tot doel een verbinding te leggen tussen heden en verleden. Daartoe zet de vereniging zich onder meer in voor het behoud, herstel en gepast gebruik van historisch erfgoed van Zaandam.

tekst: Stichting Monet