Historisch Zaandam: drukke eerste maand

Met twee activiteiten in de komende maand wil de pas opgerichte historische vereniging van Zaandam zich bij een groot publiek bekend maken. De doelstelling is om een volwassen ledenlijst te verwerven die de vereniging de kracht geeft om nog veel meer te gaan doen.

Op de Gedempte Gracht gaat 1 september een fototentoonstelling van Historisch Zaandam van start. In etalages zijn dan oude foto’s te zien van hetzelfde pand, maar dan tientallen jaren geleden gemaakt.

 

Afhankelijk van de beschikbare ruimte hangt de ene winkel meer op en de andere iets minder. Op drie adressen zal de expositie niet te missen zijn. Bij Albert Heijn worden drie ramen beschikbaar gesteld voor de expositie, in de Rozenhof krijgt de vereniging flink de ruimte en in de Hema komt boven de roltrap een grote foto van de oude winkel op de Dam.

Ruud Meijns is een van de mannen achter de fototentoonstelling. Het zoeken naar foto’s en het lokaliseren van de juiste panden was een enorme klus. Het leek er daarna even op dat de winkeliers niet echt warmliepen voor het idee, maar dat is nu een achterhaald beeld.

Aan de expositie worden wandelingen gekoppeld waarbij een gids uitleg geeft. Ook worden deelnemers op de zogenaamde Instagram-wandelingen uitgenodigd om zelf foto’s te maken en die te delen in hun netwerk.

Sporen

Daarnaast gaat een paar dagen later een expositie in de hal van het stadhuis van start. Daar laat Historisch Zaandam fragmenten uit de geschiedenis van Zaandam zien. Met materiaal van de Archeologische Werkgemeenschap worden de oudste sporen getoond en met materiaal van voornamelijk Verkade wordt een beeld gegeven van de industrialisatie.

De twee tentoonstellingen laten zien waar de nieuwe vereniging voor staat: de wat luchtiger en toegankelijker geschiedenis en de historie met meer diepgang. Hessel Kraaij, net als Meijns bestuurslid van Historisch Zaandam, ziet voldoende mogelijkheden om op beide terreinen actief te zijn. Heel veel mensen zijn op zoek naar de geschiedenis van hun wijk en daarnaast zijn er nog genoeg onderwerpen waarnaar historisch onderzoek kan worden gedaan.

Kraaij: ,,Wist je dat Zaandam een vliegveld heeft gehad? Het verzakte en daarom is er zelden of nooit een vliegtuig geland. Daarna is er een vliegveld aangelegd in Haarlemmermeer. Moet je daar nu eens kijken. Over het hoe en waarom van dat Zaandamse vliegveld is niets te vinden. Dat is een mooie klus voor een onderzoeksgroep.’’

De vereniging bestaat sinds maart maar treedt tijdens de erfgoedmarkt op 1 september pas echt naar buiten.

Fotoexposite Gedempte Gracht, september en oktober.

Instagramwandelingen zaterdag 1 september 13 en 15 uur van de Oostzijderkerk

Tentoonstelling Veelzijdig verleden van Zaandam vanaf 5 september, publiekshal Stadhuis

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Noord-Hollands Dagblad op 22 augustus 2018 en met toestemming van de auteur overgenomen.