Historisch Zaandam viert lustrum tijdens Monumentendag

De vereniging Historisch Zaandam is de jongste telg in het gezelschap van zo’n 15 historische verenigingen in de Zaanstreek. Als junior mogen wij nu onze vijfde verjaardag vieren. Dat doen we met een speciale uitgave van het Magazine Historisch Zaandam, welke wij op zaterdag 9 september zullen presenteren tijdens de Open Monumentendag in de Doopsgezinde Vermaning, Westzijde 80 in Zaandam.
Na de uitrol van de Westzijderol zal omstreeks 11.30 uur de wethouder Natasja Groothuismink (ROSA) als portefeuillehouder Monumenten en erfgoed het eerste exemplaar van dit Magazine met de titel ‘Een wandeling over de Dam’ in ontvangst nemen. In deze special wordt met tekst en foto’s beschreven hoe de Dam in de afgelopen 50 jaar veranderde.

Leden van de vereniging Historisch Zaandam ontvangen het jubileumnummer ‘Een wandeling over de Dam’ gratis thuis, maar kunnen ook 9 september vanaf 12.00 uur hun exemplaar al afhalen in de Vermaning. Het jubileumnummer is vanaf 11 september voor 5 euro ook te koop bij Bruna op de Dam.

Historisch Zaandam is deze Monumentendag te gast bij het Gemeentearchief Zaanstad, welke inmiddels als een traditie in de Doopgezinde Vermaning dan weer uitrol van de Westzijderol anno 1750 toont. Tussen 10.00 en 10.15 uur wordt de Westzijderol officieel uitgerold. Het uitrollen moet met beleid gebeuren: dit doen de specialisten van papierrestauratie-atelier Thea Vorstman & Floor Meijboom. Vervolgens is de rol de hele dag voor alle bezoekers “live” te bezichtigen.
De Vereniging Historisch Zaandam heeft drie jaar geleden het initiatief genomen om met behulp van enthousiaste vrijwilligers een nieuwe Westzijderol samen te stellen. Het resultaat werd vorig jaar voor het eerst in de Vermaning naast de originele rol getoond. Ook dit jaar is deze Westzijderol anno 2022 weer aanwezig.
Als derde ‘Westzijde overzicht’ is er een fotoserie van de Westzijde, maar dan vanuit de Zaan gezien. En tenslotte is er een kleine expositie van textiele objecten, geïnspireerd door de Westzijde en de Zaan, gemaakt door Kunstenaarscollectief Wij4en.

De Monumentendag in de Doopsgezinde Vermaning is op zaterdag 9 september gratis te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur.