Historisch Zaandam zesde in zesde Grote Zaanse Geschiedenis Quiz

Op vrijdag 1 oktober werd al weer voor de zesde keer door het Gemeentearchief Zaanstad,  in samenwerking met Zaans Erfgoed en De Orkaan, de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz georganiseerd.
Deze Quiz is inmiddels uitgegroeid tot een evenement van formaat, waar de cultuur- en erfgoedsector vanuit de hele Zaanstreek niet mag en wil ontbreken. Dit jaar moesten er zelfs teams teleurgesteld worden, omdat de maximale deelname van 20 teams al in een vroeg stadium werd bereikt. 

Voor het tweede jaar was er sprake van een GZGQ in twee ronden. De eerste ronde bestond uit 12 vragen en opdrachten die de deelnemende teams in de twee weken voorafgaande aan de live-quiz moesten oplossen en uitvoeren. En dat was zeker niet het makkelijkste deel van de GZGQ. Zo moesten de teams een duivekater naar oud Zaans recept bereiden. Een jury, bestaande uit Rianne van Geest –  bekend van Heel Holland Bakt – en Peter Tange – voorzitter van Zaans Erfgoed, en lid van een mannenkookclub – moesten de duivekaters blind beoordelen op reuk, op kleur, structuur en luchtigheid. De duivekater van Historisch Zaandam, gebakken door Gonda Kreeft en voorzien van de initialen VHZ (maar dat had de jury waarschijnlijk niet gezien omdat de duivekater omgedraaid werd gepresenteerd) eindigde bij dit onderdeel van de strijd op de 11e plaats.

De tweede ronde werd gespeeld in het Zaantheater en met een volle zaal zat de stemming er goed in. Het team van Historisch Zaandam wist zijn 11e plaats in de thuisronde op te voeren naar de 6e plaats in de einduitslag. Zeer vermeldenswaard was nog de publieksronde, waarin ons teamlid Ursulien van Berge het beste antwoord wist op de vraag hoeveel auto’s er in mei 1966 door de hemponten zijn overgezet. Zij zat met 178.951 auto’s het dichts bij het juiste aantal van 197.433 overzettingen.

ROSA werd na een spannende strijd de winnaar van deze Grote Zaanse Geschiedenisquiz 2021! Tweede werden de Dinsdagfietsvrienden en de derde plaats werd gepakt door De Schrijvertjes.

Wilt u de hele GZGQ nog eens terugkijken, dan kan dat de website van De Orkaan.