Huis bij tegel gevonden
door Ruud Meijns
De zoektocht begon tijdens een gesprek met Martien Danenberg die vertelde dat hij thuis op het balkon nog een steen had liggen van een eerste steenlegging. Op de steen stond een naam en het jaartal 1905. Bij nadere inspectie bleek de naam die van Maria Christina Muller te zijn, geboren in 1905. De steen was gevonden in de Oostzijde op een plek waar eens woningen hadden gestaan tussen de Zuidervaldeurstraat en de Klamperstraat.
Het is toeval dat Martien nu in een flat woont die op de plek staat waar deze woning ooit stond.
Aimee Klerk, van Gemeentearchief Zaanstad die zowat alle ‘speciale stenen in huizen’ in de Zaanstreek kent, kende deze nog niet. Ze ging zoeken en kwam uit op Oostzijde 60b.
Het is een woning gebouwd door de vader van Maria Christina Muller, Laurentius Muller. Deze Laurentius Muller was geboren op 30 mei 1869 in Amsterdam en woonde in de Langestraat G 169 in Zaandam. Zijn vrouw, Dina Maria Beatrix Cocu, geboren 17 mei 1866 in Dordrecht. Zij zijn getrouwd op 23 september 1897 te Cuijk en Sint Agatha, hij was toen 28 jaar oud. In de krant van 1934-11-21 wordt vermeld dat Laurentius Muller, gehuwd met D.M.B. Cocu, is overleden te Amsterdam, oud 65 jaar. Hij staat in het bevolkingsregister ingeschreven als kantoorbediende. In het kadaster wordt hij als procuratiehouder omschreven.
Tekening bij de bouwaanvraag van 1911
Dit is de Oostzijde in 1916 ten tijde van de watersnood. Nummer 60b staat links.
Deze foto is van Henk Poppen in de jaren ’70 met een fabriekswand van Albert Heijn er tegenover.
De woning is in opdracht van Laurentius Muller door de firma J. Kakes in 1911 gebouwd. Bij het overlijden van de heer Muller in 1938 werd het pand verkocht aan de N.V. Albert Heijn. Het doet vermoeden dat dhr. Muller een employee van de firma Heijn was. In 1968 werd overgegaan tot sloop. In 1979 werd het perceel ondergebracht in de Elf Provinciën*.
*Vanaf 1938 werd veel nieuwe filialen en onroerend goed om belasting technische redenen ondergebracht in een aparte NV, genaamd “De Elf Provinciën”, waarvan de Heijnen de aandeelhouders waren. (uit: St. A.H. erfgoed)
Illustraties: Gemeentearchief Zaanstad.