In Memoriam Berend van der Weide (1921 – 2020)

door Ruud Meijns

Op 27 februari 2020 is Berend van der Weide overleden. Tot op eind vitaal en goed van zin als je zijn hoge leeftijd in aanmerking nam. Twee weken geleden sprak ik hem nog ivm foto’s van een uitje van ZFC-spelers naar Liverpool in 1947. Barend had die foto’s bij zijn verhuizing naar het Mennistenerf weer gevonden. Hij kon nog heerlijk vertellen over die reis en het lijkt me een mooi afscheid om nu dit verhaal te plaatsen. Berend bedankt voor je mooie verhalen. 

ZFC – Liverpool

Van Berend van der Weide kregen we een aantal foto’s van een tripje dat het elftal van ZFC onder leiding van trainer Hamilton, naar Engeland maakte. Berend, oud-speler van ZFC wist nog wel de meeste namen van de spelers op te noemen maar het jaar van de trip moest hij ons schuldig blijven.

Het feit dat de trainer Hamilton in 1946 bij ZFC was gekomen was een aanwijzing voor de periode. De trip bleek in 1947 te zijn gemaakt en was op uitnodiging van de club South Liverpool. Dezelfde club was een jaar eerder in Zaandam te gast geweest.

In juli werd bekend gemaakt dat een team van 20 man, spelers en enkele officials van 4 tot en met 11 september in Liverpool zouden verblijven. Het team zal 2 wedstrijden spelen tegen South Liverpool en nog eentje tegen een combinatie van South Liverpool en een ploeg van de plaatselijke marinemensen.

De ploeg bij het vertrek met de packetboot naar Amsterdam waar de trein naar Hoek van Holland zal worden genomen.

V.l.n.r. Henk de Wit, Bram Vink, Berend van der Weide, achter hem staat trainer ‘Duke’ Hamilton, Jan Roos, Jo van Marle, Maarten Venbroek, Jaap Ramakers, Rudi Michel, Piet de Boer of Jo Heijbloem, Wim Schenk. De twee die ervoor zitten zijn Gerrit Plooijer en Jur Wals. De dames vergezelden de heren spelers tot Amsterdam.

Nog enkele foto’s van het vertrek van de ploeg van ZFC uit Zaandam naar Liverpool.

 

 

Bij aankomst in Liverpool werden ze ontvangen door de British Allied Council. Zaterdags werd een tochtje door de stad gemaakt en ’s middags werd de wedstrijd Liverpool – Burnley bezocht in het stadion met 60.000 toeschouwers. In het stadion werd de ploeg uit Zaandam door de speaker aangekondigd en met gejuich door de aanwezigen begroet.

Na de wedstrijd werd het Pavilion Theater bezocht waar een show werd gepresenteerd van de ‘Hollywood Doubles’, dubbelgangers van o.a. Laurel en Hardy, Charley Chaplin. De zondag erop werd een trip gemaakt door het schitterende Wales.Maandag was er een ontvangst in de raadzaal door ‘Lord Mayor of Liverpool’. De Zaankanters boden de burgemeester een pentekening van R. Ouwejan aan. In het prachtige stadhuis van Liverpool waren de Zaandammers onder de indruk van de geschiedenis van de stad.

De wedstrijd tegen South Liverpool werd, ondanks goed spel van de rood-witten, met 3 – 1 verloren. Bob Prijs en Piet de Boer werden door handtekeningjagers bestormd. Soms tekenden ze met Simon de Wit of Albert Heijn. Na een boottocht op de Mersey werd dinsdagmiddag op het veld van Everton een tweede wedstrijd gespeeld.

Woensdag werd Blackpool bezocht, een badplaats en vertiercentrum. In de Tower Ballroom, onder de grote toren, speelde een orkest en de beroemde organist Reginald Dixon vertelde dat hij vanavond voor het team uit Zaandam zou spelen. ’s Avonds kwam een Engelse delegatie afscheid nemen van de Zaandamse ploeg. Om twaalf uur middernacht vertrok de trein en lieten ze Liverpool achter waar zij zo’n geweldige week hadden gehad.

Vicevoorzitter Plooijer verzuchtte “Hoe moeten we dit vergoeden?

 

De fotograaf bij het vertrek was Meerbergen uit Zaandam

Bron: Berend vd Weide, Typhoon.