Introductiefilm voor Monet

In het MonetAtelier in Zaandam werd (30 mei) een introductiefilm ten doop gehouden die achtergrond geeft bij het verblijf van vier maanden in 1871 van de Franse schilder Claude Monet in Zaandam. Van die periode  getuigen 25 schilderijen uit een tijd dat de molens nog volop draaiden. Hij was nog net op tijd, want de opkomst van stoom zorgde voor een snelle afname van het aantal molens. De makers zijn Robbert van den Broek die de film maakte en Tamara Markus  die de tekst in sprak.

De film geeft achtergrond over de schilder Monet en over zijn verblijf in Zaandam. Voorzitter Gert Schouten vertelde dat het in eerste instantie in de bedoeling lag om twee filmpjes te maken; één over de schilder en één over de periode in Zaandam. Uiteindelijk is het één versie geworden die het hele verhaal vertelt. Dat er grondig research is gedaan is te merken aan het feit dat  er zoveel details in de film verteld en getoond worden. De presentatie is in een aantal talen beschikbaar.

Ondanks dat het bijna 150 jaar geleden is dat Monet hier verbleef is er voor Zaankanters nog genoeg herkenbaar op de schilderijen. Soms geeft een beeld, zoals het schilderij van de Zuiddijk met het zicht op het stadhuis, reden voor een geschiedenisles. Dit is echt de Zuiddijk en pas later, toen dit water gedempt was ontstonden de Burcht en de Prins Hendrikkade.

 

Voor alle bezoekers is deze introductiefilm zeker een welkome aanvulling bij het bekijken van de schilderijen.

 

MonetAtelier: Westzijde 14g

Geopend (1/4-1/9) Woensdag t/m zondag van 12:00 tot 17:00 uur

+31 (0)75 7722255
info@monetinzaandam.nl