Marie Kleij (1939 – 2018)

Marie Klei is woensdag 29 augustus overleden. Ze was al geruime tijd ziek en had er veel ongemak van maar niet zo erg dat ze haar gemoedelijke humor kwijt was geraakt. Gelukkig had ze veel mensen in de buurt die naar haar omkeken, boodschappen voor haar deden, zo had ze nog voldoende reuring om haar heen.

Ze vond het ‘hartstikke leuk’ dat ze gevraagd was om in het comité van aanbeveling opgenomen te worden voor de nieuwe historische vereniging voor Zaandam. Ze had wat met de Zaanse geschiedenis en vooral met de taal. Haar wekelijkse stukjes in de krant als ‘Kleidoiffie’ werden grif gelezen en zeer gewaardeerd. Ik heb haar jaren geleden mogen interviewen voor de Zuidkanter waarbij ze o.a. vertelde over het Klamperspad waar ze geboren was. Ze vertelde over haar jeugd:

 “Door in de streek te blijven wonen waar je geboren bent krijg je steeds meer waardering voor het verleden. Zaandam was een dorp, je bleef zo’n beetje in je buurtje. De Theresiaspeeltuin was de grens waar ik van het Klamperspad mocht komen als kind.

Ik had een klasgenootje in de Acaciastraat, bij het Weerpad en dat was het einde van Zaandam. Ik ben er wel eens geweest maar het was wel erg ver. Het ging allemaal lopend natuurlijk”.

Marie Kleij

 

Als u het interview met haar nog eens wilt nalezen kan dat via deze link:

http://www.dezuidkanter.nl/archief1/41-archief-nieuws/707-marie-kleij-kleijdoiffie