Nieuw boek – Erik Schaap

De levens van Johnny de Droog.

Verzetsman en verrader

Erik Schaap heeft een nieuwe uitgave aan zijn toch al imposante reeks boeken over de Tweede Wereldoorlog toegevoegd. Ditmaal is de hoofdpersoon Johnny Droog, een fietsenmaker uit Arnhem die op een nietsontziende wijze jacht maakte op Joden en verzetsmensen. Waarom wisselde hij van goed naar fout? Schaap probeerde hier antwoorden op te vinden in archieven die recent geopend werden.

Johnny de Droog liet tussen 1942 en 1945 minstens driehonderd verzetsstrijders en joden achter de tralies verdwijnen. Ruim een kwart van zijn slachtoffers zou de bevrijding niet halen. De Arnhemse fietsenmaker joeg zijn prooien genadeloos op, martelde en doodde. Hij betoverde zijn slachtoffers met zijn charisma en fantastische verhalen. Elke poging om hem uit te schakelen faalde. Toch stierf deze ’sadist in optima forma’ op gewelddadige wijze, kort voor de Duitse capitulatie.

Wie was daarvoor verantwoordelijk? Wat deed de gepassioneerde verzetsstrijder partij kiezen voor de Sicherheitsdienst? Hoe kon De Droog vervolgens straffeloos de illegaliteit binnendringen en talloze kopstukken uitleveren aan de vijand? En waarom kent bijna niemand deze opportunistische oorlogsmisdadiger, één van de effectiefste en gevaarlijkste die Nederland telde?

Archieven die eerder gesloten waren en gesprekken met ooggetuigen leiden naar verrassende antwoorden. Het boek De levens van Johnny de Droog. Verzetsman en verrader verschijnt in maart 2020 bij uitgeverij Oevers (ISBN 9789492068408, €21,95).

De presentatie van het boek is op 6 maart in de filmtheater De Fabriek. Voor de tijden kijkt u op de agenda van De Fabriek.