Nieuw in onze bibliotheek ‘Scheepsbouw en Scheepvaart in de Zaanstreek’

Scheepsbouw en scheepvaart in de Zaanstreek

‘Daer gatet wonder aen met hacken ende kerven’

Wat een geweldig boek hebben Van der Horst en Wegereef geschreven en vooral wat een heerlijk boek! Je blijft je verbazen. Wat je wilt weten over hout, de houthandel en de verwerking ervan. Over de scheepsbouw en de scheepvaart, over de mensen die ze maakten en die erop voeren en waarheen; het staat erin. De verschillende type schepen die hier werden gebouwd en voor wie. Waar ze werden gebouwd en waar de concurrentie vandaan kwam; het staat erin.

Je hoeft het boek niet van voor naar achter door te lezen. Het is ook heerlijk om bij een bepaald onderwerp te blijven hangen. De schrijvers hebben ongelooflijk veel informatie naar boven gehaald, het blijft smullen. Dat komt ook door de vele illustraties, waarvan ik er vele nog nooit had gezien, echt heel mooi werk.

Ze dragen dit boek op aan Sipke Lootsma die in een tijd leefde zonder internet en zoveel informatie over de Zaanse geschiedenis voor ons beschikbaar heeft gemaakt.

A.J. van der Horst en S. Wegereef hebben een prachtig boek afgeleverd.

Uit: NH Nieuws

Vroeger was de Zaanstreek toonaangevend op het gebied van scheepsbouw. Tegenwoordig is er bijna niets meer over wat herinnert aan dit feit. Ton van der Horst vindt dat jammer en daarom heeft hij samen met Sander Wegereef een nieuw boek geschreven over de ‘Scheepsbouw en Scheepvaart in de Zaanstreek’.

Van der Horst is historicus en oud-restaurateur van het Scheepvaartmuseum. Een paar jaar terug was hij namens Zaans Erfgoed betrokken bij de plannen om een historische scheepswerf na te bouwen in het centrum van Zaandam, om te laten zien hoe groot de scheepsbouw in de streek was. De plannen strandden echter in een vroegtijdig stadium.

Hoe Van der Horst en mede-auteur Sander Wegereef dan toch zo veel te weten zijn gekomen dat ze een boek konden schrijven? “Sprokkelen in het archief, je vindt deeltjes. Ik heb tot nu toe drie bestekken, dat wil zeggen de complete beschrijving van een fluitschip. En voor de rest zijn het allemaal details. Uiteindelijk krijg je een redelijk totaalbeeld, al blijven soms details over. We weten niet eens waar het kombuis heeft gestaan.”

 De scheepsbouw in de Zaanstreek kon een grote vlucht maken door een combinatie van factoren, legt Van der Horst uit. “Wij importeerden zelf het hout, we hadden de houtzaagmolens. We bouwden goedkoper dan de Engelsen. De Engelsen maakten altijd oorlogsschepen, qua constructie en technisch zat dat steviger in elkaar. Maar dit waren gewoon koopvaardijschepen, relatief makkelijk gebouwd.”

Het boek is er en Zaankanters kunnen daar nu veel vinden over de schepen van toen, maar Van der Horst droomt nog hardop over het realiseren van een maritiem museum ergens in Zaandam. “Het Zaans Museum doet er mijns inziens niet genoeg aan. Ik mis dat gewoon. Als ik naar Greenwich ga, kan ik daar de hele geschiedenis van de Engelse scheepsbouw zien. En dat heb ik hier niet.”

 

Boeknummer                      :            VHZ 0218

Titel                                       :              Scheepsbouw en Scheepvaart in de Zaanstreek

Subtitel                                :              Daer gatet wonder aen met hacken ende kerven

Auteur(s)                            :              A.J. van der Horst; S. Wegereef

Verschijningsjaar             :              2023-11

Uitgever                              :              De Bataafsche Leeuw

Aantal pagina’s                 :              258

Formaat                              :              17,5 x 24,7 cm

ISBN                                      :              978 90 6707 735 4

Soort uitgave                     :              Gebonden hardcover

 

Bron: NH Nieuws 17-12-2023